Hundreogfemtien

Boligprosjektet Hundreogfemtien i Borgundvegen 151 i Ålesund er et samarbeidsprosjekt mellom fire lokale investormiljøer. Nå står bygget klart med 29 enheter.

Fakta

Sted: Ålesund

Prosjekttype: Leilighetskompleks

Byggherre: Borgundvegen Boligutvikling AS

Byggeledelse: HRP

Areal: Cirka 2500 kvadratmeter salgbart areal

Prosjektkostnad: Salgssum leiligheter 140 mill. kr.

Entreprenør: Byggherrestyrte sideentrepriser

Arkitekt: Moldskred AS i samarbeid med Ana Maria Hoyos sivilarkitekt

Interiørarkitekt: Milla Krogstad/ROM

Rådgivende ingeniører: PGL, RIB, RIV: Moldskred l RIB etterspente dekker: THiLT l RIE: Kvalsund Ingeniører l RIG: Norconsult l RIBr: Cowi

Underentreprenører og leverandører: Betongarbeid: Søvik & Skåravik l Tømrerarbeid: HI-Bygg l VVS: Rørlegger Sentralen l Elektro: Bravida l Trapper og rekkverk: Midthaug l Grunn- og utomhusarbeid: ACO Anlegg l Rengjøring: Clean 4 U l Flisarbeid: Dillon Flis l Maler: Malermester Bjørnøy l Stillas: NOG l Lekeplass og beplantning: Møre Hageservice l Tungsikring: Ramudden l Lås og beslag: Låseservice l Midlertidig byggestrøm, byggvarme: UCO l Ferdigbetong: Dyrøy l Sikringsarbeid: Implenia l Støyvegger i glass: Trio beslag l Vinduer: Nordvestvinduet l Innerdører: Swedoor l Ytterdører: Jømna Bruk l Heis: Heisplan FunderMax fasadeplater: Tepo l Brannsikring: Firesafe l Brannvarslingsanlegg: Honeywell l Kjøkken, baderomsinnredning: HTH l Taktekker, blikkenslager: Langvas l Brønnboring til jordvarme: Norsk Boreteknikk l Byggevarer: Maxbo l Stål: Borgund stål l Avfallshandtering: Sunntrans

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Leilighetsbygget er særpreget ved at det ligger støpt og sikret inn i fjellformasjonen i bakkant. Med moderne, spenstig arkitektur er det godt tilpasset en vanskelig tomt. Prosjektleder Sindre Moldskred forteller at tomten var utfordrende siden den ligger tett inn i Borgundvegen, den gamle innfartsåren til Ålesund sentrum som fortsatt er mye i bruk til lokaltrafikk, og med fjellskråningen bak.

– I lys av Fjelltunulykka i 2008 er alle nye boligprosjekter i området pålagt å ta alle nødvendige sikkerhetshensyn. Norconsult har hatt ansvar for geologiske undersøkelser. Det er en bratt skråning, og det viste seg at fjellets beskaffenhet var variert. Planen var å sprenge hyller nedover, men sprekkdannelser gjorde at vi måtte lage en annen type skjæring. Det ble et betydelig sikringsarbeid med stag- og boltesikring. Sikringene er boret 20 meter inn i fjellet på det meste, sier Moldskred.

Det stod to gamle eneboliger på tomten. Arbeidet startet med å rive eneboligene tidlig i 2018. Ifølge prosjektlederen har anleggstiden vært cirka to år. Innflyttingen startet i april. I løpet av mai er planen at alt skal være klart.

Har sett muligheter

Styreleder Inger Johanne Langeland i byggherreselskapet Borgundvegen Boligutvikling AS liker det hun ser.

– Bygget er blitt helt fantastisk. Det har vært en fryd å følge utviklingen fra dag til dag. Vi har funnet muligheter du ikke trodde fantes på en slik tomt.

Styrelederen trekker frem både arkitekturen, detaljene med materialvalg og fargevalg og ikke minst utsikten.

– Den felles takterrassen på toppen er en stor kvalitet. Det var utsikten vi falt for med tomten. Du ser til Runde i vest og til Lauparen, høyeste fjellet i Ålesund kommune, i øst. Beliggenheten i Borgundveien med 10-15 minutters spasertur til sentrum i ene retningen og like langt til NTNU i den andre, er også god. Tilbakemeldingene fra de som har flyttet inn er gode, forteller Langeland.

Bare fire av de 29 leilighetene var usolgt da vi var der i begynnelsen av mai. En av dem var den 200 kvadratmeter store toppleiligheten med en prisantydning på 12,5 millioner kroner. Her avventet de med innredningen, slik at aktuelle kjøpere kan være med å bestemme utforming.

– Leilighetene er fra 38 til 200 kvadratmeter. I utgangspunktet prosjekterte vi med 31 leiligheter, men vi valgte å slå sammen to til større enheter, slik at vi endte på 29. Vi har planlagt for ulike kjøpergrupper, og har både studenter og godt etablerte voksne. De fleste er nok voksne som har solgt enebolig og flyttet til mer lettstelt leilighet. De minste leilighetene er normalt god standard, med fransk balkong og tilgang til felles takterrasse. De store leilighetene oppover i bygget er mer i «high end»-segmentet, sier Moldskred.

Han forteller at de overtok tomten fra en aktør som ikke kom i gang med sitt prosjekt.

Fire miljøer samarbeider

– Tomten ble regulert til konsentrert bebyggelse for cirka 12 år siden, og et annet prosjekt var i ferd med å bli realisert da. Men utbyggeren fikk problemer. Vi overtok i 2018 og skalerte ned i forhold til de tidligere planene, forteller prosjektlederen.

Familien Moldskred er en av fire aktører som står bak satsingen, gjennom selskapet M&M Holding AS. De andre er Nedregaard AS gjennom selskapet Agrinor AS, Stette Invest AS og Fausken Eiendom AS. Styreleder Langeland kommer fra Nedregaard-systemet.

Hundreogfemtien har om lag 30 parkeringsplasser under bakkeplan og i deler av første etasje. Det er sju etasjer over bakken, slik at total bygghøyde er cirka 20 meter.

Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong, med etterspente dekker som etasjeskiller. I de nederste etasjene er det plasstøpte søyler mellom etasjene, mens det opp over i etasjene er stålsøyler. Det er også en plasstøpt støttemur som fungerer som bakvegg i leilighetene opp til femte etasje.

Prosjektet er gjennomført med såkalt byggherrestyrt sideentreprise. Selskapet Søvik & Skåravik har hatt entreprisen på det omfattende betongarbeidet, mens Dyrøy Betong har levert ferdigbetong.

Ytterveggene er bygget med tradisjonelt bindingsverk. HI-Bygg har hatt ansvaret for tømrerdelen.

Jordvarme

Fasaden er kledd med tilnærmet vedlikeholdsfrie. Innvendig er det sparklet og malt gips på vegger og i tak, utført med listfrie overganger. På gulv i leilighetene er det parkett. Gulv og vegger på bad er flislagt. Trappeoppganger og fellesareal har i stor grad overflater av betong, noen steder bryter en sterk rødfarge med det gråe i trappeoppgangene.

Bygget henter energi fra brønner i jorden. De dypeste er boret cirka 150 meter ned. Via varmepumpe varmes leilighetene av vannboren gulvvarme.


Flere prosjekter