Alle gode ting er tre?

Mars ser ikke ut til å bli måneden vi alle håpet på. Den første vårmåneden, der ikke bare vinteren skulle slippe taket, men også en tid der koronaen sakte men sikkert, sammen med økt vaksinering, skulle føre til lavere smittespredning.

Slik gikk det ikke. Vi er nå midt inne i den verste smitteperioden siden koronapandemien kom for noe over ett år siden. Aldri tidligere har så mange blitt smittet som denne uken. Nå skal vi huske på at langt flere også blir testet enn ved toppen for ett år siden, selv om det er en mager trøst i denne utfordrende tiden.

Mye er nå stengt ned igjen for fullt, en rekke steder i landet. Ikke minst rammer de tøffe tiltakene i Oslo og Viken en stor andel av landets befolkning, og dette kjennes opplagt på kroppen til noen og enhver, samtidig som næringslivet har tøffe dager. Mange er i ferd med å bli permittert, en rekke skoler er satt til rødt nivå eller er helt stengt ned, og mobiliteten er sterkt redusert. Mange mister også muligheten til å være sammen med venner og familie, i en tid der dette virkelig trengs.

Det er ikke første gang vi må gå på denne typen skippertak. Dette har skjedd to ganger tidligere, og vi er nå midt inne i den tredje bølgen. Dette var en smittebølge veldig mange hadde håpet å slippe unna, men med de muterte virusvariantene som dominerende har det vært vanskelig å stoppe også denne smittetoppen.

Mange hadde nå både håp og forventninger om at vaksineringen skulle ha kommet et godt stykke lenger og dermed bidra til å dempe en utvikling som vi nå ser. Det ser dessverre ut til at vi må vente en stund til før vaksinene virkelig biter fra seg. Mange håper på at mai blir måneden der vi igjen kan begynne å åpne opp i større grad. Vi frykter dette blir i tidligste laget, og må nok belage oss på at de største positive endringene først kommer for fullt når sommeren er på hell.

Det er også meget viktig at vi får til en positiv dreining. De fleste stiller fortsatt opp og hører på myndighetenes krav og råd, men motivasjonen begynner også å skante noen steder. Både unge og eldre har merket nedstengningene på kroppen over lang tid, og trenger å komme inn i mer vante sosiale roller. Dessuten er næringslivet avhengig av at det snart begynner å rulle mer normalt igjen. Om ikke vil nye arbeidsplasser gå tapt og nye milliarder renne ned i tapssluket.

Vi kommer fortsatt til å høre på myndighetene, vi har ikke så mange andre valg. Vi må stå i dette. Snart står påskehøyden for døren, og mange er nå spente på hvordan denne vil fortone seg. Heller ikke dette kan noen gi et sikkert svar på ennå. Utviklingen i den nærmeste uken vil gi svaret. Forhåpentligvis vil smittetrykket dempes noe i dagene fremover, men også et motsatte kan skje, slik at enda tøffere tiltak må settes inn.

Men snart vil vinteren slippe taket og vi går mot enda lysere tider. Forhåpentligvis kan det mørke året på alle måter snart slippe taket. Det er noe vi alle nå trenger.