Ill. Team Urbis/Statsbygg

Steen & Lund sikret seg Statsbyggs største utomhuskontrakt noensinne

Statsbygg har inngått kontakt med Steen & Lund om utomsarbeidene i det nye regjeringskvartalet.

Steen & Lund får dermed ansvaret for byggingen av gater og plasser i det nye regjeringskvartalet.

- Samspillsentreprisen «K205 Byrom, sikring og infrastruktur» omfatter etablering av gate- og bymiljøet rundt Regjeringskvartalet med sikringsanlegg, tekniske anlegg og infrastruktur. I dette ligger blant annet perimetersikring, elektro, tekniske kabler vann og avløp, heter det i en melding fra Statsbygg.

Totalt areal byrom og gater er på crika 34.000 kvadratmeter. Kontrakten gjelder for byggetrinn 1 i regjeringskvartalet og har en anslått verdi på cirka 450 millioner kroner, eksklusive merverdiavgift.

– Johan Nygaardsvolds plass og Einar Gerhardsens plass er blant de kjente områdene som nå skal få ny belegning. Det er spesielt strenge krav til arbeidene som skal skje i området rundt Lindealléen foran Høyblokken, hvor eksisterende trær skal beskyttes, vedlikeholdes og skjøttes underveis i byggeperioden, forteller Statsbygg prosjektdirektør Knut Jørgensen.

– Partene inngår med denne avtalen et samspill som bygger på åpenhet, tillit og felles målforståelse, skriver partene i meldingen.

– Hovedkontraktene i nytt regjeringskvartal gjennomføres i samspill mellom totalentreprenørene, Statsbygg som byggherre og prosjekterende arkitekter og ingeniører. Entreprenører kommer tidligere inn i prosjektet enn normalt, og målet er å samordne prosjektering, planlegging og utførelse med sikte på å finne frem til de beste løsningene for kvalitet, økonomi og fremdrift, sier Jørgensen.

Konkurransen om «byrom, sikring og infrastruktur» ble utlyst i januar 2020. Sju firmaer ba om å bli prekvalifisert, og tilbudsinnlevering var i juni. Nå er kontrakten tildelt Steen & Lund.

– Steen & Lund takker for tilliten, og vi gleder oss til å komme i gang. Samtidig er vi ydmyke for den krevende oppgaven som står foran oss. Det er stor kompleksitet med blant annet mange grensesnitt, høye krav til kvalitet, store forventninger til utforming og strenge sikkerhetskrav. Som anleggsgartnere vil vi berømme Statsbygg for å for å legge ut kontrakten tilpasset anleggsgartnerfaget – en beslutning som vil være med å løfte frem faget sin rolle i byutvikling i mange år fremover og et valg som er viktig for norsk industri, sier administrerende direktør Petter A. Vistnes i Steen & Lund.