Fra venstre: Florian Kosche, (Dipl.-Ing. Florian Kosche), Ragnhild Momrak (Dronninga Landskap), Kari Sveen (Fylkesmannen i Oppland) og Jostein Bøe (Stryvo)

Broa over Fantesteinsvatn vant Norsk Stålkonstruksjonspris 2019

Juryen har kåret Broa over Fantesteinsvatn til vinner av Norsk Stålkonstruksjonspris 2019.

Den syltynne broa over Fantesteinsvatn ved Sognefjellshytta i Jotunheimen gikk dermed til topps i konkurranse med de to andre finalistene, PAN tretopphytter og Flesland Terminal 3, skriver Norsk Stålforbund i en pressemelding.

Norsk Stålforbund og Norsk Forening for Stålkonstruksjoner deler hvert annet år ut Norsk Stålkonstruksjonspris. Prisen er ment å oppmuntre til anvendelse av stål og gi opphav til nye idéer og inspirerende løsninger.

På bakgrunn av 10 innkomne forslag nominerte juryen tre kandidater til finalen i årets priskonkurranse. De nominerte er vurdert ut fra kvaliteter, både hva angår estetikk, teknikk, miljø og økonomi. De tre finalistene er alle flotte kandidater til Stålkonstruksjonsprisen med utmerkede kvaliteter for anvendelse av stål i de bærende konstruksjoner.

Finalistene var:

  • PAN tretopphytter
  • Broa over Fantesteinsvatn
  • Flesland Terminal 3

Juryen har bestemt at Norsk Stålkonstruksjonspris 2019 tildeles Broa over Fantesteinsvatn. Prisen består av et diplom som tildeles byggherre, arkitekt, rådgivende ingeniør og stålentreprenør. Prisutdelingen fant sted under Norsk Ståldag 31. oktober på Grand Hotell i Oslo. Følgende mottok diplom:

  • Byggherre: Fylkesmannen i Oppland /
  • Nasjonalparkstyret for Jotunheimen og Utladalen
  • Arkitekt: Dronninga Landskap AS
  • Konstruktør: Dipl.-Ing. Florian Kosche AS
  • Stålentreprenør: Stryvo AS

Juryen har bestått av:

  • Einar Jarmund, Einar Jarmund & Co AS Arkitekter, representant for Norske Arkitekters Landsforbund
  • Stig Møllersen, Rambøll Norge AS, representant for Norsk Forening for Stålkonstruksjoner
  • Roger Brekke, Norconsult AS, representant for Rådgivende Ingeniørers Forening
  • Nina Skeime Kostøl, Contiga AS, representant for Den norske Stålgruppen

Juryens uttalelse:

«Juryen har valgt å premiere en bro som gjør svært mye ut av svært lite.

Broa er del av en velplanlagt vandring i spektakulære omgivelser, og som i sin utforming velger å «gjøre alle inngrep så usynlige som mulig, for å rette fokus mot naturen…». Prosjektet er spektakulært i sin enkelhet og beskjedenhet. Umiddelbart virker brokonstruksjonen helt usannsynlig, men ved nærmere ettertanke er den allikevel helt logisk i sitt samvirke mellom konstruksjon og sted, mellom stålets strekk og «godt berg i dagen». 47 meters spenn er løst med en 20 millimeter høy oppspent konstruksjon, ladet med intelligens, som resulterer i en optimal ressursbruk. Dette er allikevel utført med helt standard materialer og byggemetoder. Resultatet er uhyre elegant.

Det prisverdige ved dette prosjektet ligger ikke bare i den intelligente måten konstruksjonen er løst på, men også nettopp viljen til å tre tilbake, til ikke å lage et «signal» som mange ofte blir fristet til, men til å la naturen få lov til å være hovedsaken.»