Ilseterlia

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAProsjektleder Ola Randby i HENT.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ilseterlia i Hafjell er et godt bevis på at et moderne leilighetsprosjekt med god planlegging og glir godt inn i terrenget på høyfjellet.

Fakta

Sted: Hafjell i Øyer kommune
Prosjekttype: Fritidsleiligheter
Byggherre:
Hafjelltoppen Appartement
Bruttoareal: 3.400 kvm
Totalentreprenør: HENT
Kontraktssum eks mva:
65 millioner kroner
Arkitekt: Arkitektkontoret Streken
Rådgivere: RIAku: Brekke & Strand l RIB/RIBrann: Cowi l RIBFys: Sweco
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Hafjell Maskin l Vegg- og takelementer: Ringsaker Tak-
elementer l Prefabrikkerte betong-
elementer: Spenncon l Mur og flis: Dokken & Moen Murmesterfor-
retning l Rør: GK Rør l Ventilasjon: GK Inneklima l Elektro: El-installasjon l Maler: Ragnvald Moe l Plasstøpt betong: Zucotec l Innv. tømmer: Østerås bygg l Oppmåling: Bangs Oppmåling l Tredører: Dooria l Brannisolering: Firesafe l Torvtak: Grasrota l Kjøkken, bad og garderober: HTH l Lås og beslag: Kaba MøllerUndall l Betongsaging og kjerneboring: Mimax Asfalt og betong l Peis: Lillehammer Varmesenter l Kran: Nordic Crane l Heis: Orona l Parkett: ParkettPartner l Badekabiner: Parmarine l Rekkverk trappehus: PKS l Tekking radon: Protan l Ståldører: Robust l Gulvstøp: Solli Gulvstøping l Tretrapper: Stange Tredreieri l Prefab montasje: Støholen l Glassrekkverk balkonger: Trappekompaniet l Blikkenslager: Tretten blikkenslager

Den tradisjonelle byggestilen, som kunne vært hentet fra norske folkeeventyr, gjør seg sterkt gjeldende i området rundt Ilsetra i Hafjell. Byggherre Anders Buchardt i Hafjell Appartement er klar på at han har ønsket et rent uttrykk for de 24 nye leilighetene som nå ferdigstilles i Ilseterlia i Hafjell.

– Vi har brukt mye tid og ressurser på å skape et tøft uttrykk som ikke er prangende samtidig som byggene skal gli godt inn i terrenget. Vi har hatt en god prosess med arkitekten, og de utførende har vært dyktige med detaljerings-
arbeidet. Sammen har vi realisert et prosjekt som har blitt akkurat slik jeg så for meg, sier Buchardt til Byggeindustrien. Ilseterlia er tegnet av Arkitektkontoret Streken.

Ilsetra et naturlig utgangs-
punkt for videre utvikling

Far og sønn Buchardt har mye erfaring med prosjekter i Hafjell, og Ilseterlia ligger tett på Ilsetra Hotell. Hotellet ble bygd tidlig på 2000-tallet og har senere også blitt videreutviklet med leiligheter.

– Ilsetra var et naturlig utgangspunkt for å se etter nye muligheter, og vi kom over en utrolig flott tomt på andre siden av vegen for hotellet. Vi kom til enighet med Statskog om en festeavtale, og utviklet prosjektet videre, opplyser Buchardt.

Ved juletider i 2014 var det klart for salgsstart for 24 leiligheter fordelt på tre bygg. Leilighetene har en størrelse fra 70 kvm. til 110 kvm.

– Vi har vært bevisste på å skape en god planløsning slik at folk får mest mulig for pengene. Der har vi truffet blink. Alle leilighetene i første byggetrinn er solgt, sier Buchardt.

Prefabrikkerte løsninger
Ilseterlia er bygget av HENT. Entreprenøren har hatt en total-
entreprise på 65 millioner kroner. Prosjektet har et bruttoareal på 3.400 kvadratmeter. Det inkluderer en parkeringskjeller som ligger under to av leilighetsbyggene.

– Dette er et prosjekt med kort byggetid. Derfor har vi vært helt avhengige av et konsept basert på prefabrikkerte løsninger, sier prosjektleder Ola Randby i HENT.

Det er benyttet hulldekker av betong fra som etasjeskiller og dragere av stål for bæring av tak. Både klimavegger og -tak er levert som ferdige elementer av Ringsaker Takelementer. Badene er badekabiner produsert i Finland av Parmarine.

– Byggingen har gått raskt. Vi startet gravearbeider 7. april. 2015, første arbeidsdag etter påske. 8. mai var det klart for oppstart av betongarbeider. Vi har tatt de tre byggene trinnvis. Det første bygget var tett i september, ett i oktober og siste stod tett i starten av november, sier Randby.

Selv om Ilseterlia ligger tett på siviliserte strøk, er det et høyfjellsområde hvor man virkelig får føle naturens kraft når det er ruskevær.

– Våren var tyngre enn høsten, og vi opplevde snøvær langt ut i juni. Men høsten og vinteren har vært stabil. En rask byggetid er avgjørende for et slikt prosjekt på høyfjellet. Det krever nøye planlegging. Når vi fikk tette bygg og torv på tak før vinteren satte inn, har vi gjort mye riktig, fastslår prosjektlederen.

Prosjekt av hel ved
Randby mener Ilseterlia kjennetegnes som et prosjekt kjennetegnet med rette linjer og hel ved.

– Det er ikke noe juks i disse byggene, og det er gjennomgående bruk av robuste materialer med store innslag av tre i detaljer som hever kvaliteten. I tillegg bidrar skiferfasaden til et røft, uttrykk, sier han.

Verandaene har fått en glassfront for å gi prikken over I`en for det litt mer moderne uttrykket.

Det har vært gode tilvalgssmuligheter i prosjektet og kundene har krysset flittig av.

– Her har det vært alle muligheter for å skape en unik leilighet på fjellet, sier Randby.

Leilighetene har vannbåren varme og i hver leilighet er det en varmepumpe som styrer både varmtvann og ventilasjon. Prosjektet er prosjektert etter TEK10.

– Energiforbruket er lavt. Det er selvsagt vesentlig for driftsutgiftene for en fritidsbolig på fjellet. Kjøpegruppen er mellom 30 og 60 år og de kjennetegnes ved at de ønsker en enkel feriebolig med garasje der man kan starte å nyte ferien med en gang man kommer inn døra, sier han.

Prisene for leilighetene har variert fra 3,5 til 5 millioner kroner. Uansett størrelse er at leilighetene i Ilseterlia er begunstiget med en fantastisk utsikt. Langrennsløpya går rett utenfor dørstokken og veien til alpinanlegget kort.

– Underentreprenører og leverandørene har levert veldig bra. Her har det vært et stort innslag av lokale leverandører, som tydeligvis også er vant til å jobbe på fjellet. Men vi har naturlig nok stått på for å bli ferdige, oppsummerer han.

Buchardt er ikke ferdig med bygging i Hafjell
De 24 leilighetene som ferdigstilles i februar er første trinn av utbyggingen av Ilseterlia. Ytterligere 16 leiligheter skal bygges ut i trinn to. Her er 6 av 16 leiligheter solgt.

– Hafjelltoppen Appartement opplever god respons på prosjektet og sikter mot byggestart for trinn to til påske, sier Anders Buchardt.

HENT vil også få denne jobben. Far og sønn Buchardt har god tradisjon for å komme til enighet med entreprenøren.

– HENT har også i Ilseterlia levert til beste karakter, sier Buchardt.

Han avslører at Ilseterlia ikke blir siste Buchardt-prosjekt i Hafjell.

– Bygging er det morsomste vi driver med, og vi planlegger flere prosjekter i Hafjell. Vi har regulert andre områder hvor det vil være mulig å gjennomføre tilsvarende leilighetsprosjekter og i hovedsak dreier seg om området rundt Ilsetra. Det er et poeng for oss å videreutvikle Ilsetra som en destinasjon i destinasjonen Hafjell, sier han.