Juryleder Erling Dokk Holm flankert av f.v. Aina Kristiansen og Hanna Norberg. Bak fra venstre: Petter Høie, Erlend Tidemann, Finn Bjelke. Jurymedlemmer Kjersti Løken Stavrum og Jan Grønbech var ikke tilstede. (Foto: Johnny Vaet Nordskog)

Hva med en gate som bærer ditt navn?

I høst kan hvem som helst få en splitter ny Oslo-gate oppkalt etter seg på Aker Brygge. Gatenavnkomiteen leter etter deg som har et navn som klinger godt og som har en god historie å fortelle.

Siden tidlig 1900-tall har det vært en uskreven regel i Oslo om at man ikke oppkalte gater etter nålevende personer. Nå kan derimot hvem som helst få en egen gate oppkalt etter seg når Aker Brygge åpner sin nye handlegate i oktober.

– Det eneste unntaket fra normen som ble satt for mange år siden, og som juryen kjenner til er prinsesse Astrid fru Ferner, som er eneste nålevende person med en egen gate i Oslo. Derfor har man nå mulighet til å bli historisk ved å få en egen gate midt på Aker Brygge oppkalt etter seg, sier Erling Dokk Holm. Han leder juryen i arbeidet med å sortere de hittil over 2000 ulike navneforslagene som har kommet inn via hvaskalgatahete.no.

Den moderne gatenavnkomiteen består foruten juryleder Erling Dokk Holm av Kjersti Løken Stavrum, Facebook Norges Petter Høie, Google Norges Jan Grønbech, NRK-programleder Finn Bjelke, gatenavnspesialist Erlend Tidemann og Aina Kristiansen og Hanna Norberg som står bak Oslo-bloggen Stakkars oss.

– Vi i juryen har nok alle en formening om hvilke kriterier som bør ligge til grunn for utvelgelsen, og hvem som bør få en egen gate oppkalt etter seg. Likevel er det helt åpent, og alle har en sjanse. De eneste kriteriene at du må være en levende person og kunne argumentere for hvorfor du eller den du nominerer fortjener en helt egen gate, med gateskilt og det hele. Samtidig er det viktig for juryen at navnet klinger godt, at det er lett å si for de som leser gatenavnet og at man har en god historie å fortelle, sier Dokk Holm.

Gaten det refereres til vil gå diagonalt gjennom byggene på Aker Brygge, fra hovedinngangen vendt mot Rådhusplassen og opp til Bryggetorget, og vil slik bli en av Oslo travleste gater, samtidig som den former en akse som går videre mot Tjuvholmen. Gaten åpner 23. oktober kl. 15.30, mens hele Aker Brygge skal stå ferdig våren 2015.