HSV Sykehjem

Det nye sykehjemmet på Ellingsrud i Oslo har satt en helt ny standard for sykehjem i hovedstaden, og utbygg-erne har samtidig satt høy standard for både miljø og planlegging.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Sykehjem

Kontraktsum eks. mva.: 462 millioner kroner

Bruttoareal (BRA): 15.500 kvadratmeter

Byggherre: Backe Prosjekt

Totalentreprenør: Backe Stor-Oslo

ARK: C. F. Møller Norge

LARK: Cowi

Rådgivere:

RIB: Pentacon | RIAku, RIByFy, RIMiljø, BREEAM og Energi: Sweco | RIBR: Fokus Rådgivning | RIV og RI Geo: ÅF Engineering | RIE: Bjørn Jørgensen | LCC: Multiconsult | RIE for byggherre: ECT | RIV for byggherre: Erichsen & Horgen

Underentreprenører og leverandører:

Rørlegger: Bravida A Halvorsen & Sønn | Ventilasjon: Haaland Klima | Elektro: Romerike Elektro | Grunnentreprenør / Utomhus: Isachsen | Bærekonstruksjon: Con-Form | Lås og beslag: KABA Møller Undall | Solskjerming: Solskjermingsgruppen | Badekabiner: Part | Tøy- og avfallssugeanlegg: Marimatic | Bygginnredning: Idema | Storkjøkken: Norrøna Storkjøkken Oslo | Takheiser: Human Care | Løftebord: Hybeko | Vanningsanlegg: VVS Comfort | Oppmåling: Nerdrums Oppmaaling | Maskinutleie: BAS Maskinutleie | Byggrenhold: Ullensaker Renholdsteknikk | Vinduer: Lian | Dører: Nordic Door | Branntetting og himlingsarbeider: Byggimpuls | Maling: Edvardsson Entreprenør | Gulvstøp og -sparkling: Gauksås | Taktekking og radonsperre: HesselbergTak | Gulvbelegg: Oslo Tapet og Gulvbelegg

Fra og med 15. mars kan 146 beboere flytte inn i egne rom i et nytt hjem på Ellingsrud i Oslo. Nettopp at det skal være et hjem har vært sentralt for både leietager Sykehjemsetaten i Oslo og for eier Backe Prosjekt.

– Vi har ikke bygget en institusjon her, men et hjem for de eldre, understreker prosjektsjef Alf Olav Bjørtuft i Backe Forny.

Det er Backe Stor-Oslo og Backe Forny som har stått for utførelsen av prosjektet, som er et OPS-prosjekt mellom Backe Prosjekt som byggherre og Oslo kommune ved Sykehjemsetaten. Leiekontrakten er på 30 år. Minimering av drifts- og vedlikeholdskostnader har vært en viktig verdidriver i prosjektet, og levetidsberegninger har, ifølge Bjørntuft, vært et viktig verktøy for å få et godt og lønnsomt prosjekt.

– Her har vi hatt veldig høyt fokus på de materialvalgene som er gjort. I værutsatte konstruksjoner som fasader og tak jobber vi, for eksempel, med et 70 års perspektiv på levetiden, forteller han.

Very good

Anleggslederassistent Martin Hoberg skyter inn at livstidsperspektivet på Ellingsrundhjemmet ikke bare er god butikk for driftsfasen i OPS-prosjektet.

– Disse hensynene går også inn i BREEAM, påpeker han.

Ellingsrudhjemmet er nå i ferd med å sertifiseres som «Very Good» i BREEAM. Bestiller Oslo kommune, ved Sykehjemsetaten, la inn krav om BREEAM-karakter «Good» da de lyste ut prosjektet, men byggherre Backe Prosjekt og entreprenørene i Backe valgte å sikte høyere. Det nye sykehjemmet er også bygget som passivhus, med ekstra godt isolert og tett bygningsskall, samt en varmegjenvinning på ventilasjonsanlegget på 80 prosent.

– Vi har satset på høy grad prefabrikkering av bygningselementer. Råbygget er gjort med plattendekker og veggelementer. Klimavegger er laget som elementer på fabrikk. Fabrikken i Latvia har brukt norske vinduer med en gjennomsnittlig U-verdi på 0,8 for å tilfredsstille passivhuskrav, forteller Alf Olav Bjørtuft.

– Tomtens plassering og byggets beskaffenhet kan gjøre det vanskelig eller kostbart å score mange poeng på enkeltkategorier BREEAM, så vi har måttet kna manualen for å finne mulighetene for akkurat dette bygget. Vi har blant annet scoret veldig godt på ledelse, helse og innemiljø, materialer og søppelhåndtering, supplerer Martin Hoberg.

– Søppelhåndteringen i prosjektet er vi spesielt stolte av og sorteringsgraden som er oppnådd er på 97 prosent, legger han til.

Ingen Ellingsrudtårn

Prosjektet har også oppnådd gode resultater på prosjektledelse og nabohåndtering, med god avskjerming av plassen og både digital og fysisk kontakt med beboerne i området.

– Vi har hatt veldig gode naboer som har holdt ut med oss gjennom en krevende byggeperiode. Spesielt tidlig fase, med utsprengning og utkjøring av 50.000 kubikkmeter fast fjell, var nok en tålmodighetsprøve, sier Alf Olav Bjørtuft.

Rydding av tomten og utsprengning startet i mars 2015, med oppstart på selve råbygget i august samme år. Råbygget sto klart i mars 2016, og mekanisk og bygningsmessig ferdigstillelse ble nådd første oktober 2016. Etter en test og innreguleringsperiode på tre måneder, startet møbleringen den tolvte januar i år. Det pågår nå prøvedrift av bygget for å gjøre alt klart for innflytting av beboere og ansatte 15. mars.

Starten på prosjektet var utfordrende, og det var nødvendig med store endringer i det planlagte utbyggingskonseptet. Arkitekt og daglig leder i C. F. Møller Norge, Christian Dahle, sier til Byggeindustrien at man måtte gå tilbake til tegnebrettet.

– Da vi begynte på oppgaven, var det snakk om et tårn på ti etasjer omtrent 30 meter nord for der sykehjemmet ligger nå. Da vi fikk høre at tomten hadde endret seg, måtte vi tegne et helt nytt prosjekt. Da måtte vi få et høyt hus med alt som var inne i det inn i et mye lavere bygg. Det er interessant å se hva vi endte opp med. Det er nok ikke noe signalbygg, men med mørk teglstein glir bygget fint inn i furuskogen og åsen bak, sier han.

Digital byggeplass

Prosjektet er dratt i land til riktig tid, riktig pris og med høy kvalitet. De to understreker at god planlegging og oversikt har vært alfa og omega for å lykkes på Ellingsrudhjemmet.

– Jeg må kunne si at prosjektet har vært ekstremt godt planlagt og gjennomført. Det har ikke vært noe kluss, og det har gått helt på skinner. Vi kan i første rekke takke gode samarbeidspartnere for det resultat som er oppnådd, og ikke minst prosjektteamet, byggherre og leietager, som alle har hatt sikkerhet, kvalitet, sluttresultat og samarbeid som førsteprioritet, sier Bjørntuft.

– Vi har jobbet i BIM fra begynnelse til slutt, og vi har hatt BIM-kiosk på plassen. Her har det til tider vært kø. Flere av håndverkerne på prosjektet hadde aldri vært borti å jobbe i BIM, men det ble veldig godt mottatt, fortsetter han.

I tillegg til å gi god kontroll på logistikk og fremdrift, legger Hoberg til at den digitale byggeplassen også har senket terskelen for innrapportering.

– Vi hadde mål om å få inn én RUH per million i omsetning, men vi gikk langt over, med 724 RUH’er og 500 RUK’er, forteller han.

Til tross for god sikkerhetskultur på prosjektet kom det en fraværsskade like før overlevering, da en ansatt hos en underentreprenør skled og skadet håndleddet etter et snøfall.

– Vi skulle gjerne ha vært den skaden foruten, men vi er veldig fornøyde med både HMS, fremdrift, miljø og resultat. Vi har utført mellom 200.000 og 250.000 timeverk av ansatte fra 21 forskjellige nasjonaliteter på prosjektet, og det er alltid en utfordring ikke minst språklig og kulturelt. Vi har brukt store ressurser for å få en sikker arbeidsplass med egen HMS-ansvarlig som kontinuerlig har overvåket at sikkerhetskrav og arbeidsforhold har vært ivaretatt tilfredsstillende. Konsekvenshåndteringen har vært knallhard ved at firmaer og ansatte har blitt bortvist fra prosjektet ved regelbrudd. Vi har gode erfaringer med system for gule og røde kort for granskning og håndtering av farlige situasjoner, forteller Bjørtuft.

Hjem og arbeidsplass

Oslo kommune ved Sykehjemsetaten har utviklet ett konsept for sine sykehjem hvor beboeren er i sentrum. Omgivelsene rundt beboeren skal være preget av trygghet, nærhet og gjenkjenn-elighet. Avdelingene er små med maks åtte beboere per avdeling og beboerrom på 30 kvadratmeter.

Alle avdelingene har egne anrettingskjøkken, oppholdsrom og TV-stue. De som røyker har fått eget røykerom med spesiell lufting. Til hver avdeling er det også en utvendig balkong på omtrent 25 kvadratmeter.

Bygget har også større oppholds- og hobbyarealer som er felles for alle som bruker bygget. Her er legekontor, fotpleie, frisør og en stor kantine som er tilgjengelig for alle. Det er også Dagsenter med hobbyrom, hvilerom, kjøkken og oppholdsrom som kan benyttes av beboere og nærmiljø. Mellom bygget og skogen har beboerne tilgang til to velutstyrte sansehager; den største på rundt halvannet mål.

Omtrent 150 mennesker skal jobbe i Ellingsrudhjemmet, og forholdene er godt lagt til rette for at det skal bli en god og tilrettelagt arbeidsplass. Tunge løft skal reduseres ved at det er installert sengeheiser på hvert beboerrom, det er tilrettelagt med trimrom og gode garderobe- og dusjfasiliteter. Håndtering av avfall og tøy er tilrettelagt med egne anlegg som minimerer fysisk arbeid.