I en tid hvor mange næringsbygg står bortimot tomme for leietakere har tilkomstteknikkentreprenøren Høyden skaffet flere oppdrag ved å tilby tidlig fasadevask til byggeiere. Bildet er fra arbeider på det nye jusfakultetet Domus Juridica i Oslo.

Høyden har permittert flere i administrasjonen - men nå skaffer de seg nye oppdrag i krisetider

Ved å tenke litt utenfor boksen har tilkomstteknikkentreprenøren Høyden skaffet seg flere nye oppdrag i det som er en tøff tid for hele byggenæringen.

– I likhet med en rekke andre selskaper i byggenæringen rammer koronakrisen også vår virksomhet. Flere planlagte oppdrag er avbestilt eller utsatt, og vi har permittert halve staben i administrasjonen, sier forretningsutvikler og gründer Erlend Siem til Byggeindustrien.

Han er den av dem som må holde seg hjemme etter en skiferie i Sveits, i likhet med flere andre kolleger som også sitter i karantene.

– Så langt klarer vi å holde våre ansatte i arbeid med pågående oppdrag. Vår store hodebry nå er at det blir stans på byggeplassene, for da vil mye stoppe opp for oss også, sier Siem.

Fremskynder vårvask

Det er likevel lyspunkt i sikte. De siste dagene har selskapet greid å skaffe flere nye, samt fremskynde oppdrag hos en rekke byggeiere i Oslo ved å tilby fasadevask i en tid hvor byggene står bortimot tomme for leietakere.

– Den årlige vårvasken pleier vanligvis å skje litt senere, men nå har vi kontaktet eksisterende og nye kunder og foreslått at vi kan utføre fasadevasken de nærmeste dagene og ukene. Dette har vi fått utrolig god respons på, sier Siem.

Han forteller at gårdeierne har møtt forslaget med stor velvilje, ikke minst fordi jobben blir enklere og mindre risikofylt når byggene står bortimot folketomme.

– Mange av disse vaskejobbene er krevende fordi vi må sikre åpne ferdselsårer, for eksempel atrier over fellesområder. Nå kan vi vaske ned store bygg uten publikumshåndtering, noe som gjør det tryggere for alle parter. Jobben blir også mindre tidkrevende, sier Siem.

Mindre bekymret

Han er veldig godt fornøyd med at nye oppdrag nå ser ut til å tikke inn.

– Så langt har det løst seg greit ved at vi har vært proaktive i salget. Vi er nå i ferd med å fylle opp ordrebøkene frem til påske, og jeg er mindre bekymret nå enn jeg var før helgen, sier Siem.

Han innrømmer at det ikke er bare enkelt å sette seg ned for å ringe rundt til kunder i en slik situasjon.

– Vi kviet oss litt for å gå på «frierferd» på denne måten, men da er det til gjengjeld veldig kult når vi opplever at så mange er positive og at kundene virkelig legger godviljen til. I neste uke braker det løs med mange vaskejobber på bygg i hovedstaden, sier Siem.

I tillegg til de nye fasadevaskoppdragene skal Høyden snart starte med å skifte kunstlys i ovarennet på Holmenkollen.

– Vi regner med at det vil gå som planlagt. Jeg synes slett ikke det ser svart ut, selv om det er tøffe tider. Vi har trua, avslutter en optimistisk Siem.