Hotell, konserthus og simulatorsenter i Fosnavåg

Anleggsleder Karl Anders Bjørndal (f.v.), prosjektleder Rune Eikrem i totalentreprenør Veidekke og prosjektleder Olav Arntsen i Fosnavåg Vekst.
Idar

Fosnavåg i Herøy har fått et hotell, konferanse, konserthus og simulatorssenter i særklasse. Med et bruttoareal på nesten 10.000 kvm, er Thon Hotel Fosnavåg et bygg av en ny dimensjon i kommunen med rundt 9.000 innbyggere.

Fakta

Sted: Fosnavåg i Herøy

Prosjekttype: Hotell, konsert,
kino- og kurslokale

Entreprisekostnad eks mva:
250 millioner kroner

Bruttoareal: 9.400 kvm

Byggherre: Fosnavåg Vekst

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør, distrikt Sogn og Fjordane, avd. Volda

Arkitekt: SE Arkitektur

Interiørarkitekt: Trond Ramsøskar

Landskapsarkitekt:
Smedsvig Landskapsarkitekter

Simulatoranlegg: Offshore Simulator Centre

Rådgivere: RIB: Conplan l RI-Brann: Norconsult l RI-Akustikk: Sweco Norge l RIV: Riksheim Consulting l RIE: Tussa Installasjon l RI Konserthus: Kulturhusplan DA l RI-Akustikk konserthus: Brekke & Strand l RI Kino: Film&Kino

Underentreprenører/leverandører: Betongelement: Spenncon l Grunn-
arbeid / utomhus: UFO Entreprenør l Peling: Kynningsrud Fundamentering l Betongarbeid: Volda Bygg l Elektro: Tussa Installasjon l VVS: Brændes Rørleggarforretning l Ventilasjon: Egset Ventilasjon l Prefab bad: Bathsystem SpA l Heis: Kone l Alu / fasade: John Holvik l Stål, trapper, rekkverk: Bjørdal Industrier l Spesialinnreiing / trapper: Melby Snekkerverksted l Taktekking: Flexi-tak l Beslag: Ørsta Vedlikehald l Tømrer: Skår Interiørmontering / Øvstegård Bygg & Utemiljø / Moelven Nordia l Gulvstøp: X-Betong l Maling / flis: Malarmester Martin Uggedal l Parkett: ABS Parkettgruppen Norge l Gulvbelegg storkjøkken: Acrylicon l Ferdigbetong: Ulstein Betong l Armering: Celsa Steel Service l Trelast og byggevarer: Optimera l Dykker/ rehab / betongarbeid: Olav Erik Hagen l Dører: Jeld-Wen / Swedoor l Amfi konsertsal: Fora Form l Amfi kino: Skeie Seating l Vegg / himling kino: Moelven Nordia l Storkjøkken: Myhrvold Storkjøkken l Lås / beslag: Entry Systems l Byggrengjøring: Humberseth Reinhald

Ute mot havgapet i sunnmørsbyen Fosnavåg har man fått et velutstyrt og luksuriøst hotell med mye ekstra. For i overkant av 400 millioner kroner har byggherre Fosnavåg Vekst stelt i stand et hotell med 115 rom, restaurant, to selskapslokaler, fire konferanserom, seks møterom, et konsertlokale med kapasitet til rundt 450 gjester, en kinosal med litt over 90 seter og et topp moderne simulator- og kursanlegg for skipsfart. Prosjektet inkluderer også et påkostet uteområde med en 140 meter lang kaifront og flytebrygger for fritidsfartøy.

Totalentreprenør på det omfattende prosjektet er Veidekke Entreprenør, distrikt Sogn og Fjordane, avdeling Volda, og pro-
sjektleder Rune Eikrem kan fortelle at det har vært et spennende prosjekt å jobbe med.

– Det har selvsagt vært utfordringer, men alle har blitt løst i prosjekteringen og videre i driften. Både med våre total underentrepr-enører og underentrepre-
nører har vi hatt en god dialog, og også med nabo-
entreprenør Prosjektbygg som har bygd parkeringshus like ved hotellet, parallelt med vår drift, sier han.

– Vi har hatt en nærmest daglig dialog. I det daglige arbeid har vi hatt dialog blant annet om tilkomster, vare-
leveranser og en felles bruk av riggområdet, supplerer anleggsleder Karl Anders Bjørdal.

De to kan fortelle at det har vært et temmelig trangt riggområde på prosjektet, og at gode logistikkløsninger har vært helt essensielle for å kunne levere bygget med avtalt kvalitet til avtalt tid.

Ideen som vokste
Byggestart på Thon Hotel Fosnavåg var januar 2013. Bakgrunn for at byggherre valgte å satse på det ambisiøse prosjektet var, ifølge prosjektleder Olav Arntsen hos Fosnavåg Vekst, et reelt behov for et hotell i kommunesentrum Fosnavåg. Ideen om hotell vokste etter hvert til å omfatte både konsert- og kinosal, og rett før kontraktsignering med totalentreprenør Veidekke, bestemte man seg også for å implementere skips- og maskinsimulatorer for å gi det lokale maritime næringslivet et fullverdig kurstilbud i nær-
området.

Arntsen sier at både han selv, styret i Fosnavåg Vekst og folk i byen er svært så begeistret for det nye hotellet.

– Jeg går bare og fryder meg, sier han til Byggeindustrien.

Samarbeidet med totalentreprenør Veidekke er Arntsen også svært så fornøyd med.

– Det har vært et kreativt og positivt samarbeid, og prosjektet er også levert på datoen, dvs på klokkeslettet, som avtalt.

Godt samspill
Prosjektleder i Veidekke, Rune Eikrem, tillater seg også å skryte av byggherre i prosessen, og forteller at prosjektet startet som en samspillsavtale, med tett samarbeid mellom totalentreprenør og byggherre om utformingen av prosjektet.

Selv om prosjektet fremstår som ett bygg, består det egentlig av adskilte bygningskropper, med en fugeløsning mellom, for å hindre lydgjennomslag mellom konsertsal, kino og hotell.

Prosjektet er også Veidekkes første på Søre Sunnmøre som er bygget etter TEK10, og hotelldelen av prosjektet er et bygg i B-klassen. Konsert- og kinosalen er i klasse A.

– Det gjelder ganske enkelt å ha fokus på de riktige detaljene, sier Eikrem.

Betydningsfullt bygg
En ting man har viet mye fokus i dette prosjektet, er utomhus-anlegget. Her har man fått en stor kaifront og et dekorativt og moderne lekeområde for barn. Dette skal kommunen drifte, og et betydelig offentlig innskudd har også gått til prosjektet for å få de påkostede uteområdene.

Mye av kaia ved hotellet er helt ny, men deler av kaifronten er rehabilitert til ny standard.

– På Søre Sunnmøre er dette anlegget et stort og betydningsfullt prosjekt. Det er ikke hver dag det blir realisert ett bygg på rundt 10.000 kvadratmeter i dette området, påpeker Eikrem.

Maritimt maskineri
Kurs- og simulatorlokalene inne i bygget vil sikre en syv prosents dekning på hotellet hele året, og både gi den lokale næringen nære fasiliteter, samt trekke tilreisende kursdeltakere.

– Jeg tror hotellet kan gjøre noe for handelsstanden i byen også, påpeker prosjektleder i byggherre Fosnavåg Vekst, Olav Arntsen.

Kursområdet er omtrent 1.000 kvadratmeter stort, fordelt på to plan. Her finnes én 360 graders brosimulator, én 180 graders brosimulator, kransimulator, og simulatorer for DP, ROV, og maskin. I tillegg er anlegget utstyrt med tilhørende kurs og instruktørfasiliteter.

Under simulatoranlegget er det bygd ei vanntett grube, da denne ligger under flomålet.

Nesten samtlige underentreprenører i prosjektet hører hjemme i regionen, opplyser totalentreprenør Veidekke.


Flere prosjekter