Hotel Union Øye

HSbygg

HSbygg

Sporstøl

Sporstøl

VoldaMaskin

VoldaMaskin

EgsetVentilasjon

EgsetVentilasjon

Brændesrør

Brændesrør

Tussa

Tussa

Hfasader

Hfasader

ErdalTorgeir

ErdalTorgeir

LindvikMalermester

LindvikMalermester

Sandallogo

Sandallogo

JømnaBrug

JømnaBrug

OsTrekultur

OsTrekultur

Paulsrud

Paulsrud

Trehuseksperten

Trehuseksperten

Spenncon

Spenncon

Nordvestvinduet

Nordvestvinduet

Nasjonalt verneverdige Hotel Union Øye har bygget og utviklet for 300 millioner kroner. I tillegg til påbygg i identisk sveitserstil, innebærer den arkitektoniske løsningen palmehage og et gårdstun med seks bygninger.

Fakta

Sted: Øye, Norangsfjorden i Ørsta kommune

Prosjekttype: Hotell

Byggherre: Hotel Union

Totalentreprenør, prosjekteringsledelse: HS Bygg

Arkitekt: Sporstøl Arkitekter, Knut Brekke Siv Ark, Enerhaugen Arkitektkontor

Landskapsarkitekt: Grindaker

Interiørarkitekt: Corniche Interior Design

Sideentrepriser: Volda Maskin, Hampton Conservatories, Myhrvold storkjøkken

Prosjektleder for byggherre: Vegar Sætren Bøe

Totalkostnad: 254 millioner kroner eks. mva.

Areal: Ca. 2.000 kvadratmeter nybygg, 500 kvadratmeter rehabilitering, 5.000 kvadratmeter utomhus

Rådgivere: RIB, RIVA, RIV, RIByFy, RIAku, RIM, RIEn, konstruk-sjonsdesign: Norconsult l RIG: Sunnfjord Geo Center l RIBr: Firesafe l RIE: Kvalsund

Underentreprenører og leverandører: Glass og aluminium: H-Fasader l Stål- og metallarbeid: PE Bjørdal l Flytsparkel og sliping av gulv: BSL Bygg l Ventilasjon, kjøl og frys: Egset Ventilasjon l Rørlegger: Brændes Rørleggerforretning l Blikkenslager: Ørsta Vedlikehald l Maler- og flisarbeid: Malermester Lindvik l Betong: Opshaug Sandtak l Hulldekke: Spenncon l Taktekking: Ditt tak l Elektro: Tussa Installasjon l Lås og beslag: Låssenteret l Skifer og gartner: Anleggsgartner Sandal l Dører: Jømna Brug, Paulsrud Bygg l Vindu: Nordvestvinduet, Bykle l Porter, brannisolering stål og branngardiner: Firesafe l Leverandører listverk, gulv, innredning: Vadset Tre, Os Trekultur, Jaren Snekkerverksted, Paulsrud Snekkerverksted, Øyehaug, Trehuseksperten, Feel Free Production l Laft: Trehuseksperten l Trapper: Trapperingen Eiktrapp l Tregulv: Elementstudio l Muring og peiser: Murmester Erdal l Skifertak: HT Bygg

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Utbyggingsplanene for en av landets flotteste trebygninger er diskutert i over ti år. I et brev i februar 2011 skrev Riksantikvaren til Ørsta kommune at han ikke kunne godkjenne de da fremlagte planene for utbyggingen. Men Riksantikvaren gikk i dialog med kommunen og utbygger om en videreutvikling av planene der det nasjonalt verneverdige hotellet skulle bli ivaretatt sammen med godt fungerende og tilpasset nybygg. Dette ifølge Arkitektnytt.

Nå er produktet ferdig. Løsningen er et tilbygg mot øst på det eksisterende bygget på cirka 300 kvadratmeter. Her er det bygget tre nye, meget eksklusive suiter.

– Vi har bygget nytt som ser gammelt ut, samtidig som vi har bygget funksjonelt for framtida. Arkitekturen skiller seg ut fra det gamle, sier anleggsleder Frank Sanden i HS Bygg.

Palmehage

I tillegg er det bygget palmehage og spisesal mot nord. Dette er levert av engelske Hampton Conservatories. Ifølge Sanden kom bygningen i moduler med stålbæring og med mahogny og accoya trematerialer. Under dette bygget er det 1.000 kvadratmeter kjeller med hulldekke over, altså rom under jorden. På grunn av vannstanden er kjelleren støpt i vanntette konstruksjoner. Her er det blant annet såkalt «game room», der besøkende kan slappe av, spille spill og snakke om dagens jakt, fiske eller tindebestigning. Her er også vinkjeller.

I et adskilt gårdstun like inntil hotellbygningen, er det satt opp fem bygninger i tillegg til en låve. Her er bygninger man kunne forvente å finne i et tun på en norsk gård tilbake i historien. Det er to våningshus, eldhus, stabbur og nystove. I de fem bygningene er det til sammen 13 gjesterom. I låven er det festlokale med bar oppe, og personalavdeling nede. Det går tunnel mellom hotellet og låven under bakken.

Etter utbyggingen har hotellet økt romkapasiteten fra 28 til 38 rom. Gamle rom er slått sammen og gjort større i forbindelse med rehabilitering i den gamle delen.

Retter seg mot luksusmarkedet

Hotellet i Hjørundfjorden på Sunnmøre ble bygget i 1891. Bygningen var prefabrikert og ble levert av trevareprodusenten M. Thams & Co i Orkdal. Siden 2009 er bygget eid av ålesundsfamilien Flakk. De eier også Hotel Brosundet og Storfjord Hotel i Ålesund. Alle inngår i sammenslutningen De Historiske. I mai i fjor ble det også kjent at Flakk Gruppen kjøpte St. Olavs gate 32 ved Slottsparken i Oslo sammen med familien Brendmoe. Også her er det signalisert historisk hotellsatsing.

Ifølge direktør på Hotel Union Øye, Mariann Øye, ble hotellet i september i fjor tatt opp i Relais & Châteaux, en internasjonal gruppering av luksushoteller.

Utbyggingen er i tråd med dette. Her er det eksklusivt og påkoster, tilpasset et kjøpesterkt publikum. Materialvalgene er annerledes enn det vi finner på andre nybygg i Norge i dag. Finishen er utsøkt med blant annet stofftapet på vegger, hånddekorerte himlinger, håndskårne fliser, kittvinduer, listverk på bad, og trebrystning på rom og bad. Lamper, fliser, en del dører og annet inventar er kjøpt brukt. Ifølge Sanden er det interiørarkitektene Corniche Interior Design som har skaffe til veie det meste av dette gamle inventaret, mens HS Bygg har tilpasset det i rommene. En del er kjøpt på auksjon i Italia. Alt er nøye planlagt og utstudert.

Noe som også utmerker seg er badekarene som designmessig kan se ut som de er hentet ut fra romertiden. Noen av dem er i messing.

– Innvendig panel i festlokalet på låven er noe som har ligget under noen bølgeblekkplater i bygda her i sikkert 25 år. Meningen er at det skal se gammelt og autentisk ut. Vi spurte om vi skulle legge en list over et hjørne der endebordene viste, men fikk beskjed om å ikke legge på list fordi det var slik det var i gamle låver, sier Sanden.

Rune Øiestad er prosjektleder på Hotel Union Øye for totalentreprenør HS Bygg. Øiestad er nylig blitt ny daglig leder i byggentreprenørbedriften med base i Stryn.

Skal se gammelt ut

Innvendig i festlokalet er det grindverk. Det er en dekorasjon, for selve bygget er satt opp med stål- og betongkonstruksjon med plasstøpte dekker, uten at det på noen måte viser på inn- og utsiden. Ifølge Sanden er de andre byggene i tunet satt opp med tradisjonelt trereisverk. Det er ikke en gipsoverflate å se i de nye byggene.

– Det er gips under på grunn av brannsikkerhet. Utenpå er det lagt ulike materialer for at det skal se gammelt ut.

Sanden viser oss noen dører inn til suitene i tilbygget.

– Jømna Bruk har laget treverk som er limt på, i tillegg til heltredører. Det er veldig mye ulike materialer her. Ingen kledning er lik.

Takene utvendig må nevnes. Det er vekselvis torv, Altaskifer og Dråpeskifer. På stabburet er takrenne erstattet med tradisjonell byggemetode med einer og bjørkenever.

Håndarbeid

I kjelleravdelingen er brukt Keim silikatmaling, med pigmenter slik at det ser ut som mur. I palmehagen er det BASWA acoustic himling som er pusset. Kunstner Aksel Charles har dekorert og forgyllet himlingen.

Spilene i trapperekkverket i tilbygget er kopier av det gamle rekkverket, dreiet av lokale Øyehaug for Eiktrapp som har levert trappen.

Mye av arbeidet er håndarbeid. Ved siden av håndmalte kreasjoner i tak, er fast inventar som skap, disker, kledning, gulv og senger spesialtilpasset av ulike snekkerbedrifter som Vadset Tre, Os Trekultur, Jaren Snekkerverksted, Paulsrud Snekkerverksted, Øyehaug, Feel Free Production og Trehuseksperten.

Stabburet skiller seg noe ut, siden det står på oppmurte påler. Denne bygningen har innvendig laft. Mellom byggene er det anlagt et parkområde som selvsagt holder standarden til resten av hotellet. Her er mange flotte murer. Mye av steinen i murene er funnet lokalt. Murene går igjen både som utvendige vegger og på innsiden i noen av byggene. Anleggsgartner Sandal har ansvar for uteområdene inkludert steinmurer på hus. Murmester Erdal har murt peiser og piper inne.

Byggene henter energi fra jordvarme gjennom brønner i jorden.

Løft for bygda

– Utbyggingen har vært planlagt siden Flakk kom inn som eier. I starten var det diskusjoner om hvordan utbyggingen skulle tilpasses den gamle bygningen. Så kom finanskrisen og prosjektet ble satt på vent. Nå var det på tide å dra planene opp av skuffen. I 2020 kom vi i gang, og nå kan vi se resultatet. Vi satser 300 millioner kroner, eks. mva. Det inkluderer utbyggingen, inventar, satsing på personale og bygging av hybelhus for personalet med 19 enheter, sier hotelldirektøren.

Selve byggekostnaden er på cirka 254 millioner kroner eksklusive merverdiavgift.

– Vi har forholdt oss til Fylkeskonservatoren i Møre og Romsdal i prosessen, forteller Øye. Hun er vokst opp på Øye og sier «jeg har jobbet på hotellet siden jeg var tre år».

Hoteller har 30 ansatte på årsbasis, i høysesongen er de 60. Ifølge Øye er det flere familier som flytter til bygda som følge av satsingen.

– Dette er et enormt løft for Øye. Satsingen gjøres også for å skape aktivitet, slik at Øye skal være et attraktivt sted å flytte til. To barnefamilier har allerede flyttet hit som følge av satsingen, forteller hun.

Det to år lange byggeprosjektet har ikke bare resultert i et flott hotell, flere av bygningsfolkene har funnet kjærligheten med ansatte på hotellet. Anleggsleder Sanden og hotelldirektør Øye er blant dem som har slått seg sammen, røper de.

– Vokst på utfordringen

Utbyggingen har skjedd i to etapper, med et opphold på tre måneder i turistsesongen 2021.

– For vår del var ikke oppholdet i fjor sommer spesielt gunstig, men vi har tilpasset oss hotelldriften. Byggingen av de fem byggene pluss låven på tunet har skjedd fra vi startet i oktober til de ble overlevert i mai. Det har vært en kort og hektisk byggeperiode. På toppene med aktivitet har det vært mellom 80 og 120 arbeidere her. Mange har pendlet fra Ørsta, cirka 30 har sovet over her. Vi har leid alt som finnes av hus i bygda, forteller Sanden.

Han berømmer arbeiderne for å ha lagt stor flid i arbeidet.

– Det er imponerende hvordan folk har tatt ansvar og hevet seg. Her har folk som vanligvis har drevet mest med betongarbeid, fått oppgaver som har krevd stor nøyaktighet. Og de har tatt utfordringen og vokst på det. De har visst at arbeidet måtte være helt perfekt, ellers måtte vi ta det om igjen. Og vi har hatt press på tid, vi har ikke hatt tid til mye feilrettinger. Jeg føler vi har strukket oss for å bygge noe vi vet blir sett og som vi kan være stolte av.


Flere prosjekter