Horisont

Horisont

Horisont
Sted: Trondheim
Prosjekttype: Nybygg
Kontraktssum eks mva: 105 mill kroner
Bruttoareal: 6.000 kvm
Byggherre: Valentinlyst Eiendom AS
Prosjektutvikler for byggherre: Profier
Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør
Arkitekt: Madsø & Sveen Arkitekter
Rådgivere: RIB: Aas Jakobsen - RIGeo: Multiconsult avd. Noteby - RIBr: TeknoConsult
Brannteknisk kontroll av prosjektering: Cowi
Teknisk kontroll: Itech AS
Underentreprenører og leverandører: Riving og grunnarbeider: Tverås Maskin og Transport - Betongelement P-kjeller: Spenncon - Stålarbeider: Byneset Mekaniske - Taktekking: Mestertak - Glass/aluminiumsfasade: R. Daaland - Maler: Rosenborg Malerforretning - Beslagsarbeider: Icopal Metall - Mur og flis: Teknobygg Mur og Flis - Sanitær og varmeanlegg: Kjells VVS - Ventilasjon: Elnan - Elektro: Buvik Elektro - Branntetting: Thermax - Stillas: Bautas - Anleggsgartner: Pan Landskap - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Plattendekker, balkonger og trapper: Con-Form - Tårnkran: Kranor - Trelast og byggevarer: Byggmakker Støren Trelast

På Valentinlyst har Veidekke ført opp en 15 etasjers boligblokk med 72 leiligheter. Det er utsikt mot området rundt byen, Trondheimsfjorden og Fosen.

Bygget, som kalles Horisont har en grunnflate på 500 kvadratmeter og er på totalt 6.000 kvadratmeter. Det er tegnet av arkitektfirmaet Madsø & Sveen AS og ført opp i totalentreprise av Veidekke Entreprenør AS. Veidekkes kontraktssum er på 105 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Valentinlyst Eiendom AS. Byggestart var i januar 2006. Bygget stod ferdig i mars i år.

72 leiligheter

De 72 leilighetene varierer fra 45 til 77 kvadratmeter. I tillegg ligger det en leilighet på 190 kvadratmeter i 15. etasje. Anleggsleder Runar Kristensen i Veidekke Entreprenør beskriver standarden som god. Leilighetene hadde ved salg en kvadratmeterpris på 35.000 kroner og oppover. Alle leilighetene har kabel-TV og terrasser eller balkonger. Solforholdene er meget gode. 90 prosent av leilighetene har universell utforming. I kjelleren er det 74 parkeringsplasser. Rundt bygget ligger det et kjøpesenter.

Valentinlyst-senteret.

Tomten er flat og har tørr og stabil leire i grunnen. Bygget har rektangulær form. Bærende konstruksjon er i stål og betong. Etasjeskillerne består av plattendekker. Balkongene og hovedtrappen er levert ferdig støpte. Taket er i betong, isolert og papptekket. Fasaden er i tegl, glass, aluminium og platekledning, noe som gir tilnærmet vedlikeholdsfrie fasader. Innvendig er det gips og stålstender. Badene er fliselagte. De andre rommene har parkett på gulvene. På kjøkkenene er det integrerte hvitevarer.
Leilighetene har vannbåren oppvarming via radiatorer, basert på fjernvarme. Unntak for badegulvene som har elektrisk gulvvarme. Det er brukt soldempende glass i glassfasadene mot vest. Leilighetene har boligsprinkling, balansert ventilasjon med varmegjenvinning og er klargjort for bredbånd. En av byggets to heiser er konstruert slik at brannvesenet kan bruke den ved brann. Denne heisen er også stor nok til å frakte bårer.

Lite riggplass

Kristensen sier at byggingen midt i et kjøpesenter har bydd på utfordringer. - Kjøpesenteret skulle være i full drift, noe som har betydd at parkeringsplassene har vært i bruk. Det har vært lite plass for riggplass og lager. Vi har erfart at det er en helt annen utfordring å bygge i høyden enn bortover, blant annet med tanke på HMS og logistikk.
Sivilarkitekt Guri Kvaløy i Madsø Sveen Arkitekter forteller at det var viktig at ikke alle de vertikale formene i bygget ble avsluttet på samme sted. - Det var viktig å understreke høyhusets karakter ved at de vertikale formene bestående av mur-, glass- og balkonger ble avsluttet i forskjellig høyde mot toppen.

Tekst og foto: Ole Harald Dale