Horisont Næringspark

Peter Rise er prosjektleder for HS Rise Bygg på Horisont Næringspark. Det er blitt et flott bygg, selv om de har hatt sine utfordringer med dårlig vær, sterk økning i byggevarepriser, pandemi og kort byggetid.
HSRiseBygg

HSRiseBygg

Sporstøl

Sporstøl

Aurvoll

Aurvoll

Moelvenlogo

Moelvenlogo

MøreStål

MøreStål

Alunorlogo

Alunorlogo

LindvikMalermester

LindvikMalermester

Cementprodukt

Cementprodukt

EgsetVentilasjon

EgsetVentilasjon

Tussa

Tussa

Rederiet Ervik & Sævik trengte nye kontorlokaler. Det resulterte i Horisont Næringspark på 3.000 kvadratmeter på Mjølstadneset utenfor Fosnavåg. HS Rise Bygg er totalentreprenør for byggearbeidet.

Fakta

Sted: Mjølstadneset industriområde Fosnavåg

Prosjekttype: Kontorbygg

Byggherre: Ervik & Sævik Eiendom

Totalentreprenør bygg: HS Rise Bygg

Arkitekt, prosjektadministrasjon: Sporstøl Arkitekter

Areal: Cirka 3.000 kvadratmeter

Rådgivende ingeniører: RIB: Norconsult l RIE, RIV: Riksheim Consulting

Underentreprenører og leverandører: Oppføring av bygg, betongarbeid: HS Rise Bygg l Elektro: Tussa Installasjon l Rørlegger: Fosnavåg Rør l Ventilasjon: Egset Ventilasjon l Hulldekker, påhengselementer utside: Spenncon l Himlinger, vegger, innredning: Moelven Modus l Betongtrapp: Cementprodukt l Glass- og stålrekkverk, rømningstrapper: Vatnesenteret l Glassfasade og vinduer: Straumsheim Glass og Fasade l Fasadeplater: Alunor Metall l Kjøkken: Thermo Storkjøkken, HTH l Grunn- og utomhusarbeid: Aurvoll og Furesund l Gartner: Anleggsgartnar Sandal l Maling, flis, gulvbelegg, tepper: Malermester Lindvik l Dører: Nordic Door, Swedoor l Ferdigbetong: Ulstein Betong l Lås og beslag: Låssenteret Ulsteinvik l Byggevarer: Byggfag l Elementmontering: HS Kran l Taktekking: Ditt Tak l Gulvslip: Nordbelegg l Stål: Møre stål l Heis: Heisplan

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

På nabotomten til Horisont Næringspark ligger det iøynefallende kontorbygget til Havila-konsernet, omtalt som Diamanten, der toppsjef Per Sævik kan se rett bort på sin nye nabo. Vi kan slå fast at Horisont-bygget ikke havner i skyggen av glassbygget på nabotomten, for en flott fasade er en av kvalitetene til nybygget der det er kantine/kafé/restaurant i første etasje og kontorområder i andre- og tredjeetasje.

Fasaden består av glass og vinduer fra Straumsheim Glass og Fasade, og bronsefargede Alucobond fasadeplater i aluminium. Vinkler og linjer på alt fra bygg til glass og fasadeplater gjør at arkitekturen fra Sporstøl Arkitekter må kunne sies å være vellykket. Når i tillegg den kunst- og designinteresserte daglige lederen i Ervik & Sævik, Rita Christina Sævik, har fylt opp både ute- og inneområder med kunst og stilfullt interiør, er Horisont blitt et næringsbygg med stil og særpreg.

A-ha-keyboardist og kunstner Magne Furuholmen har levert flere av utsmykningene, og han skal også åpne kunstgalleriet i bygget med utstilling i forbindelse med åpningen midt i juni. I et intervju med Kapital avslører Sævik at hun først ble kjent med Furuholmens kunst, før hun ble klar over at han var en verdenskjent musiker.

Kunst til inspirasjon

– Det startet med at vi selv trengte nye lokaler. Prosjektet vokste på seg, til et ønske og mål om å skape en arena for marine og maritime bedrifter der kunsten er til inspirasjon, sier Sævik til Byggeindustrien. Moren hennes er søskenbarnet til Per Sævik i Havila. Ifølge Rita Sævik startet hun og eksmannen Espen Ervik rederiet i 2006 basert på en fiskekvote hun fikk med seg fra familien. Forretningene innen fiskeri og offshore har gått bra og eiendomsinvesteringen på Mjølstadneset er et resultat av det. De to har fortsatt et forretningsmessig samarbeid selv om de ikke lenger er gift.

– Du kan godt si Horisont er et resultat av egenkapital bygget opp gjennom årene, sier hun.

I forbindelse med byggingen etablerte de datterselskapet Ervik & Sævik Eiendom AS i 2020. For tiden har rederiet ett fartøy i flåten, «Christina E», et multifartøy som brukes både til å fiske pelagiske arter, og til seismikk, ROV og forskningsoperasjoner.

Bygger ny kai i front

Noe du også legger merke til når du kommer til bygget, er tomten. Bygget ligger på en fylling i sjøen, med kai rett foran. Her er Herøy kommune i gang med å oppruste kaien. To kaier blir bygget sammen slik at hele kaianlegget blir forlenget.

– Herøy kommune er offensiv for å skape enda mer maritim aktivitet i et område med voksende næringsliv. Klart at dette gir mulighet for vekst for spennende bedrifter som holder til her. Planene for kaianlegget ble utviklet parallelt med våre planer for Horisont, sier hun.

– Selv er jeg en fiskerjente med bakgrunn fra arbeid på båt. En forutsetning for å gå i gang med byggeprosjektet var at det skulle være direkte tilgang til havet og den aktive næringen, sier Rita Sævik. Hun har selv vært direkte involvert som prosjektleder i utbyggingen, og har koordinert prosessen.

Spisested på kaikanten

Av aktører som skal inn i bygget er blant andre IT-selskapet Atea og Polar Seafrozen som driver med salg av fisk. Rita Sævik anslår at 70 personer vil ha arbeidsplass i bygget når alt er oppe og går.

Selv om bygget ligger i et industriområde noen kilometer utenfor Fosnavåg sentrum, tror hun det er marked for spisestedet på kaikanten.

– Det har flere bruksområder. Samtidig som det fungerer som kantine i bygget, er det også kafé og restaurant. Vi har fått inn flinke drivere, og tror absolutt her er et marked for et spisested. Det er mange næringslivsfolk på området, og med økt aktivitet på kaien er det behov for et slik sted.

Dårlig vær utfordrende

HS Rise Bygg er totalentreprenør for selve bygget. Mens for store fag som elektro, rør og ventilasjon har Tussa Installasjon, Fosnavåg Rør og Egset Ventilasjon hatt egne totalentrepriser med byggherre.

Peter Rise er prosjektleder for HS Rise Bygg. Han sier en av de største utfordringene med byggingen, var beliggenheten på en værutsatt tomt.

– Vi var uheldig med været. Maskinentreprenør Aurvoll og Furesund startet grunnarbeidet i mars i fjor. Vi begynte byggingen i slutten av april. Det var dårlig vær fra september til januar. Forholdene var krevende og det førte til noen forsinkelser. Blant annet var det vanskelig å tekke en hel måned i perioden oktober-november. Etter at vi først fikk tett bygg, har det gått greit. Men det har vært et kjør og et stress med kort byggetid og mye dårlig vær, innser Rise. Han legger heller ikke skjul på at økonomien i prosjektet er krevende for deres del, med galopperende priser på byggemateriell i perioden.

Måtte jobbe når været var bra

Straumsheim Glass og Fasade er en stor underleverandør for HS Rise Bygg med en kontrakt på 6,5-7 millioner kroner eksklusive merverdiavgift. Driftsingeniør Ove Rune Vik hos Straumsheim understreker de vanskelige værforholdene.

– De største vinduene er ni kvadratmeter store. Med mye vind og regn sier det seg selv at det ble svært krevende. Vi fikk ikke krane og kunne ikke bruke lift. Vi måtte jobbe lørdager og søndager hvis det var fint vær, sier Vik. Han mener bygget skal tåle vær og vind på den værutsatte tomten.

– Når vi først fikk tett, er det ikke noe problem. Fasaden blir tettere jo mer vindpress det blir mot pakningene.

Vik sier glasset er produsert av Glassfabrikken i Larvik, mens aluminiumssystemet er Schüco FWS50.

Byggherre ønsker ikke å oppgi prosjektkostnad for bygget.

Stål, betong og tre

Peter Rise sier det er plassbygget trereisverk mellom vinduer og stål mot utvendig fasade.

– Alucobond fasadeplater er festet på utsiden av trereisverk. Snekkerarbeidet har vi utført i egenregi. Det er hulldekker som etasjeskiller. På utsiden på kortendene av bygget er montert påhengselementer i betong for stabilitetens skyld. Vi har også plasstøpt en toalettkjerne i bygget for å gi konstruksjonen stabilitet, sier Rise.

I første- og tredjeetasje er det stedbygde reisverksvegger med sparklet og malt gips på overflater. Mens det i andre etasje er systemvegger fra Moelven Modus i kombinasjon med stedbygde vegger. Moelven Modus har også levert innredning og himling i restauranten.

I kontordelen er det mye bruk av tepper på gulv. I andre deler er overflater på gulv slipt og polert betong, noen steder malt.

Bygget blir oppvarmet av jordvarme fra brønner i jorden, med vannbåren varme til alle rom.


Flere prosjekter