<p></p><p>Partner Hans Augun Parmann i Wiersholm var konferansier for entrepriserettsseminaret. Foto: Svanhild Blakstad</p>ÅRETS DOM: Partenes prosessfullmektiger Gunnar Sørlie i BAHR og Gunnar Herrem i Immer Advokat presenterte Høyesteretts dom av 7. februar 2020, som går på hvilket erstatningsansvar foretak som påtar seg rollen som ansvarlig søker har overfor boligkjøpere, dersom foretaket ikke ivaretar pliktene som i slike tilfeller følger av plan- og bygningsloven. Foto: Svanhild BlakstadAdvokat Dag Herrem i Immer Advokat. Foto: Svanhild BlakstadAdvokat Gunnar Sørlie i BAHR. Foto: Svanhild BlakstadEntrepriserettsseminar 2020. Fra Wiersholms lokaler på Aker Brygge.KORONA I KONTRAKT: Marius Borgen, Glittertind, Gjertrud Helleland, Veidekke Entreprenør og Gunnar Garred, Skanska. Foto: Svanhild BlakstadAdvokat Marius Borgen i Glittertind. Foto: Svanhild BlakstadGjertrud Helleland, leder i juridisk avdeling i Veidekke Entreprenør. Foto: Svanhild BlakstadJuridisk direktør Gunnar Garred i Skanska. Foto: Svanhild BlakstadBjørn Kuvås, avdelingsdirektør Statsbygg. Foto: Svanhild BlakstadStyreleder i Entrepriseforeningen, Øystein Seljeflot. Foto: Svanhild Blakstad

Holmsbuseminaret: - Lar oss ikke stoppe av hverken konkurs eller korona

Det ble ikke middag, spa eller mingling på årets entrepriseseminar – bedre kjent som Holmsbuseminaret. Derimot var den faglige standarden som vanlig av høy klasse.

Årets entrepriserettsseminar gikk riktignok av stabelen i sjønære omgivelser i lokalene til advokatfirmaet Wiersholm på Aker Brygge, men hele arrangementet var kortet ned til et tre timers webinar og fant sted i advokatfirmaets auditorium i 5. etasje med rundt 40 deltakere under strenge koronatiltak. Seminaret ble også streamet live, slik at alle som ønsket kunne få det med seg.

Vanligvis samler Holmsbuseminaret nærmere 250 deltakere over to dager, og det har vært så populært at deltakerlisten fylles opp etter få minutter. I fjor ble seminaret for første gang arrangert på Farris Bad i Larvik, etter at det faste seminarhotellet Holmsbu Spa gikk konkurs.

Wiersholm-partner Hans Augun Parmann var dagens konferansier, og forteller til Byggeindustrien at han er veldig godt fornøyd med både gjennomføringen og det faglige innholdet i det digitale seminaret.

– Holmsbuseminaret lar seg verken stoppe av konkurser eller korona. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger, og særlig har programposten Korona i kontrakt engasjert mange, sier Parmann.

I denne delen av programmet så man nærmere på entreprisekontraktenes nåværende regulering av risikofordelingen mellom entreprenør og byggherre, og hva partene må tenke på ved inngåelse av nye kontrakter.

Fra entreprenørsiden deltok Gjertrud Helleland, leder juridisk avdeling i Veidekke Entreprenør, Gunnar Garred, juridisk direktør Skanska – og advokat Marius Borgen i Glittertind. Fra byggherresiden deltok Ingvild Garberg, leder juridisk avdeling Fornebubanen, Bjørn Kuvås, avdelingsdirektør Statsbygg samt advokat Andreas Rostveit i Haavind.

Årets dom om erstatningsansvar
Også Årets dom var det knyttet stor interesse til. I år hadde arrangøren plukket ut Høyesteretts dom av 7. februar 2020 (HR-2020-312-A), som ble presentert av partenes prosessfullmektiger – Dag Herrem i Immer Advokat og Gunnar Sørlie i BAHR.

Dommen – også kjent som Bori III – gjelder hvilket erstatningsansvar foretak som påtar seg rollen som ansvarlig søker har overfor boligkjøpere, dersom foretaket ikke ivaretar pliktene som i slike tilfeller følger av plan- og bygningsloven.

Til slutt svarte et ekspertpanel med BAHR-advokat Jan Einar Barbo og Arne Engesæth fra DLA Piper på utvalgte spørsmål fra deltakerne, og det var også mulig å sende inn spørsmål via chat.

Fellesvisninger på storskjerm
Temaene på programmet har tydeligvis engasjert rundt omkring i entreprisemiljøene og i bygg- og anleggsbransjen. Uten at arrangøren kan vise til helt eksakte tall på unike brukere på livesendingen, regner Parmann likevel med at seminaret har satt ny deltakerrekord.

– Vi antar at mellom 4-500 deltakere har logget seg på og fulgt seminaret digitalt, inkludert de 40 som var fysisk tilstede. Vi vet at det har vært mange fellesvisninger på storskjerm rundt omkring på advokatkontorene, i tillegg til alle som har fulgt med på egen pc. Derfor ser det ut til at vi i år kan skilte med ny rekord for seminaret, sier han.

Også styreleder Øystein Seljeflot i Entrepriseforeningen – til daglig advokat i EBA – er svært tilfreds etter årets entrepriserettsseminar.

– Vi er veldig glad for å ha gjennomført Holmsbuseminaret til tross for koronasituasjonen. Takket være en tvers gjennom proff fasilitering fra Wiersholms side og dyktige foredragsholdere, har vi sikret kontinuitet i seminaret som snart har 20-årsjubileum, sier han.

Seljeflot er positivt overrasket over den høye deltakelsen.

– Det er omtrent dobbelt så høyt som det vanlige oppmøtet på Holmsbu/Farris Bad, men det må jo bemerkes at der er det begrenset antall plasser. Dette er svært bra oppslutning når vi tar hensyn til vi ikke kunne tilby alt det sosiale som vanligvis hører med – og som vi selvfølgelig savner, sier han.

Arrangementet gikk i regi av Norsk forening for bygge- og entrepriserett og Entreprenørforeningen – Bygg og anlegg (EBA), i samarbeid med Wiersholm.

– Vi gleder oss allerede til vi skal møtes på Farris Bad 2.-3. september neste år og diskutere fag og mingle på sedvanlig vis, avslutter en fornøyd styreleder i Entrepriseforeningen.