David Stenmarck utgjør halvparten av kunstnerduoen DogE.Totalt 480 kvaratmeter av byggeplassgjerdet mellom Regjeringskvartalet og gamle Deichmanske hovedbibliotek males i mai.Espen Henningsen i DogE.Kommunikasjonsleder Pål Weiby i Statsbygg.Allerede før veggmaleriet er ferdig, har publikum fattet interesse for den fargerike veggen. Her blir Ulrikke Torgersen (fra venstre) fotografert av Christine Evjan og Erle Runde.

Her sprayer Statsbygg flere hundre liter maling på gjerdene rundt Regjeringskvartalet

Statsbygg har hyret inn fire kunstnere for å utsmykke gjerdene rundt byggeplassen for det nye Regjeringskvartalet.

– Så fint det blir! Nå kan vi nyte litt deilige farger, og ikke bare triste og grå vegger. Tusen takk!

To forbipasserende stopper kjapt opp for å takke kunstner David Stenmarck, som er travelt opptatt med å spraymale den 120 meter lange strekningen byggeplassgjerde mellom Regjeringskvartalet og gamle Deichmanske hovedbibliotek.

Fredens Hage

Stenmarck utgjør halvparten av kunstnerduoen DogE, sammen med Espen Henningsen. DogE er én av fire kunstnere som er valgt av Statsbygg for å utsmykke gjerdene som omkranser Regjeringskvartalet.

Og som de forbipasserende kvinnene også påpekte, holder gangpassasjen mellom Akersgata og Grubbegata i Oslo på å bli veldig fargerik.

– Det er et abstrakt maleri som vi har kalt Fredens Hage, forteller Henningsen.

Kunstnerduoen regner med det går noen hundre liter maling på den 120 meter lange og fire meter høye biten gjerde de har fått i oppdrag å friske opp.

– Planen var å bruke en måned på dette maleriet, men så langt i mai har vi hatt totalt fem dager uten regn, så det har blitt lange økter, forteller de.

Gode erfaringer

Kommunikasjonssjef for byggingen av det nye Regjeringskvartalet, Pål Weiby i Statsbyggs byggherreavdeling, forteller at gjerdekunsten er ment å friske opp et område som i stor grad er lagt beslag på av støy og høye byggeplassgjerder.

– Støyen får vi ikke gjort noe med, men vi kan bidra til å forskjønne litt. Vi har gode erfaringer med kunst på byggeplassgjerdet fra Nasjonalmuseet, sier Weiby.

I tillegg til DogE på Deichmann-siden, skal artisten Sling male en 90 meter langt og to meter høy gjerdeflate, på Høyesteretts plass skal Alfred Brekke fra Kunsthøgskolen i Oslo male flere kryssfinerplater på syv ganger 3,6 meter, som skal gå over både byggeplassgjerdet og den såkalte Jersey-steinen på plassen.

På den fjerde og siste siden skal David Stenmarck, Espen Henningesen, Alfred Brekke og Sling samarbeide om et verk som gjentar uttrykkene fra de tre andre sidene i en mer dempet koloritt, skriver Statsbygg i en pressemelding om prosjektet.

Pål Weiby oppgir overfor Byggeindustrien at hele forskjønningsprosjektet har en prislapp på omtrent 600.000 kroner, hvor omtrent halvparten er kostnadene for maling, materialer og utstyr.