Foto: BKK

Her graver maskinentreprenøren seg frem steinhard sommersnø på høyfjellet

Ekehaug Maskin brukte to dager på å grave seg frem slik at de kunne fjerne flere tusen kubikkmeter snø fra flomløpet ved BKKs magasin i Eksingedalen i Vestland. Der hvor man ikke kom frem langs bakken, måtte gravemaskinen flys inn med helikopter.

Det skriver kraftselskapet BKK i en epost til Byggeindustrien etter at NRK omtalte den vinterlige sommerjobben i en artikkel denne uken.

Foto: BKK

Vannmagasinene er nesten fulle, og uvanlig mye snø har tettet igjen kanalene der vannet skal renne ved overløp i magasinene. Med ti meter tettpakket snø er det ikke sikkert den ville ha smeltet i sommer og høst dersom snøen ikke hadde blitt fjernet, skriver BKK.

Flere tusen kubikkmeter snø er fjernet fra flomløpet ved hoveddammen ved Skjerjevatnet i Eksingedalen i Vestland.

Mandag 29. juni startet arbeidet med å belte inn en 27 tonns gravemaskin fra Ekehaug Maskin AS. Det tok to dager å komme inn til dammen, samtidig som det på deler av strekningen ble ryddet bilvei.

Oppe i høyden er snøen veldig hard, nesten som betong, skriver BKK. I løpet av omtrent én og en halv dag ble snøen i flomløpet fjernet.

Utløpet av Holskardvatnet ved Stølsheimen, som er BKKs største magasin, er også tettet av snø. Til flomløpet ved dam Holskardvatnet er det dog ikke mulig å belte inn noen gravemaskin, så her har man laget en tilkomstvei for beltegåande sekshjuling inn til Helleskaret, og sist lørdag ble en gravemaskin i deler flydd inn med helikopter. Helikopteret ble også brukt for å sette sammen gravemaskinen etter innflyving, skriver BKK. Også denne maskinen var fra Ekehaug Maskin.