Prosjektleder Anne Kathrine Kalager i Follobaneprosjektet og Bane Nor-direktør Gorm Frimannslund.Vidar Svendsby (fra venstre), Gorm Frimannslund, Reidar Bjerke og Matteo Ortu.Administrerende direktør Gorm Frimannslund i Bane Nor.

Her er Bane Nor-direktøren på sommerjobb på Follobanen

Administrerende direktør Gorm Frimannslund i Bane Nor har som vane å ta seg en ukes «sommerjobb» i egen organisasjon. Denne uken reiser han rundt på flere av Bane Nors prosjekter.

Tirsdag var Bane Nor-direktør Gorm Frimannslund med på den ukentlige vernerundelsen som ledelsen i Follobaneprosjektet gjør i det som skal bli Nordens lengste jernbanetunnel inne i Ekebergåsen.

Sammen med blant andre prosjektleder Anne Katrhine Kalager i Bane NOR og anleggsdirektør Matteo Ortu i det spansk-italienske arbeidsfellesskapet Acciona Ghella, besøkte Frimannslund en av de fire tunnelboremaskinene som graver tunnelen.

Trakk kabler

Selv om tirsdagens sommerjobb ikke bød på særlig mye fysisk jobb, forteller Frimannslund at sommerjobbingen er svært verdifull for ham for å bli kjent med de daglige utfordringene og potensialet som ligger i forbedring av driften i Bane Nor.

– I dag har jeg vært litt mer turist, men i går tilbrakte jeg dagen inne i Romerikstunnelen sammen med et sammensatt arbeidslag fra Lillestrøm og Grorud og la ut rør og trakk kabel. Ledningene til lysene i tunnelen er så slitte at de må skiftes ut, og det ble mye sitting på kne med kabeltrekking. Da fikk jeg gjort en ordentlig innsats, forteller Frimannslund.

Dette er første gang han er på «sommerjobb» i Bane Nor, men han har hatt vanen med å jobbe en uke på gulvet i bedrifter hvor han har lederansvar siden 1994. I fjor, som leder for Jernbaneverkets infrastrukturavdeling, jobbet han med å fjerne utslitte gummimatter fra under jernbaneskinnene og å kontrollere isolerte skjøter.

– Jeg ser hele tiden etter systematiske ting med driften. I går merket jeg blant annet at det tok veldig mye tid å frakte anleggsmaskinen inn og ut av tunnelen. Det er noe jeg kommer til å se på, sier han.

Sommervikaren

Etter vernerunden inne i Ekebergåsen konkluderer Frimannslund med at det han har sett, er representativt for en seriøs aktør som tar sikkerhet på alvor.

– Vi så bare noen småavvik på denne runden. Det som går igjen er jo å passe på at alle bruker verneutstyr, sier han.

Resten av sommerjobbuken skal Bane Nor-direktøren vøre med på utføre sluttkontroll på signalsystemet på Ski stasjon og på Oslo S.

Prosjektleder Anne Kathrine Kalager på Follobaneprosjektet synes det er flott at sjefen viser interesse for den daglige driften på prosjektene.

– Det er kjempeflott med ledelsesengasjement, og det er viktig at arbeiderne også ser at ledelsen er opptatte av hva de driver med. Jeg synes absolutt at Gorm hadde gode øyne for vernerunden. Han så de samme tingene som vi så, og var aktivt med på runden, forteller hun.