Illustrasjon: Höegh Eiendom / AF EiendomIllustrasjon: Höegh Eiendom / AF EiendomIllustrasjon: Höegh Eiendom / AF EiendomLine Røseth Karlsen, energi- og miljørådgiver i Höegh Eiendom. Foto: Höegh EiendomArkitekt og partner Jørgen Tycho i Oslotre. Foto: Oslotre

Her bygger AF og Höegh demonterbare kontorer i tre

Trekonstruksjonene i kontorbygget HasleTre i Oslo er designet for å demonteres og brukes om igjen.

Det skriver eiendomsutvikler Höegh Eiendom i en pressemelding onsdag.

Når det 3.000 kvadratmeter store bygget HasleTre står ferdig i 2022, har utbyggerne Höegh Eiendom og AF Eiendom allerede tenkt på bygningsmaterialenes neste livsfase. Trebygget på Hasle blir nemlig demonterbart, slik at materialene kan gjenbrukes i andre prosjekter i fremtiden.

– Vi har stort fokus på ombruk og sirkulærøkonomi. Hele bygget skal være demonterbart og ombruksbart. Miljøet tjener på at alle bygningskomponentene kan få nytt liv et annet sted når vi en gang i fremtiden tar dem ned. Her går ingen materialer til spille. Byggets brukere tjener på mer fleksibilitet, da det blir lettere å bygge om og forandre etter behov, sier energi- og miljørådgiver Line Røseth Karlsen i Höegh Eiendom.

– Det er lettere å få til sirkulærøkonomi når man bruker færrest mulige materialer. Derfor ble utstrakt bruk av tre et naturlig materialvalg for HasleTre. Vi er glade for å ha med Oslotre på laget. De besitter en viktig spesialkompetanse, og har et godt bærekraftperspektiv i tankegangen sin, fortsetter Karlsen.

Trekonstruksjonen i HasleTre skal, ifølge pressemeldingen, både fange opp overskuddskarbon i atmosfæren og sikre et godt inneklima for alle som skal oppholde seg i bygget.

– Det er mye mer behagelig å oppholde seg i et bygg med naturmaterialer. Tre er hygroskopisk – det tar til seg og gir fra seg fuktighet, alt ettersom det er tørt eller fuktig i luften. Dette bidrar til balansert luftkvalitet, sier arkitekt og partner Jørgen Tycho i Oslotre.

Det nye trebygget på Hasle vil bestå av fire etasjer og kjeller. Første etasje tilrettelegges for utadvendt virksomhet som serveringssteder og butikker, mens de øvrige etasjene vil huse kontorlokaler.

– Dette vil bli det mest gjennomførte trebygget vi noen gang har laget, sier Tycho.

Ole Blaauw Johansen i AF Eiendom forteller at de er stolte av å være en del av HasleTre.

– Dette prosjektet er helt i tråd med AF Eiendoms mål om å halvere våre klimagassutslipp innen 2030. Som basis for vårt arbeid har vi over lengre tid jobbet med klimagassberegninger i alle våre prosjekter, og vi ser at tiltak som økt bruk av treverk og tilrettelegging av ombruk er grep som trekker oss i riktig retning, sier Johansen.