Hellas utlover milliondusør for brannstiftere

Greske myndigheter har utlovt en dusør på en million euro for opplysninger om brannstiftere som kan ha tent på skogbrannene som nå raserer landet.

Mandag ble enda to personer funnet døde etter de voldsomme brannene i Hellas. Dermed er 63 mennesker til nå bekreftet omkommet.

Siden fredag har politiet arrestert ti mennesker som mistenkes for å ha startet branner, enten med overlegg eller på grunn av skjødesløshet. Greske medier spekulerer om enkelte branner kan ha blitt startet av tomteeiere som forsøker å få tillatelser til å bygge på jorda si.

Søndag klarte brannmannskapene å hindre at templene og stadionene i Oldtidens Olympia ble flammenes rov, men landsbyer og boligområder i nærheten ble tatt av den intense ilden.

Nye branner oppsto raskere enn andre kunne bringes under kontroll av brannmannskapene. 63 nye branner begynte bare søndag.

63 døde
Dødstallet steg til 63 mandag etter at ytterligere to personer ble funnet omkommet i landsbyen Agnata på Peloponnes-halvøya, der de fleste av brannene raser.

I løpet av de tre siste dagene har enorme vegger av flammer slukt hele landsbyer, store skoger og åssider og tusener av hektar dyrket mark og olivenlunder.

Flammene har etterlatt seg et svartsvidd landskap med utbrente hus og forkullede dyrelik strødd rundt. Til sammen er 40 landsbyer evakuert på Peloponnes og øya Evvia.

Hundrevis av boliger er brent ned, og tusener av mennesker er på flukt, mange av dem har søkt tilflukt på strender der de venter på hjelp. Sykehus fylles av pasienter som behandles for brannsår og pustevansker.

Overveldet
Desperate mennesker appellerte til brannmannskapene om hjelp, men brannvesenet var overveldet av de mange brannene i den knusktørre vegetasjonen. Over 4.000 greske brannmenn med støtte fra 425 soldater og 16 fly har vært i full sving i kampen mot ilden.

- Det er branner i over halve landet. Dette er en katastrofe av hittil ukjente dimensjoner for Hellas, sa talsmann for landets brannvesen, Nikos Diamandis. Brannene regnes allerede som en av de dødeligste skogbrannene i verden i de siste 150 år.

Skogbranner er vanlig i de varme og tørre greske somrene, men aldri har de vært så intense som i år. Også i Bulgaria ble det søndag meldt om skogbranner.

Internasjonal hjelp
Omfattende hjelp er på vei til Hellas fra mange europeiske land ved Middelhavet og EU-land. Også Norge bidrar med et brannhelikopter, som søndag formiddag lettet fra Trondheim Lufthavn Værnes med et mannskap på fire for å delta i slukningsarbeidet.

- Helikopteret er på vei sørover og skal etter planen være i Hellas tirsdag. Vi kan ikke fly om natta, så det tar litt tid, opplyser flytekniker Per Otto Leth-Olsen i Helitrans, som UD har leid helikopteret fra. Helikopteret kan være operasjonelt fra tirsdag, og det vil være opp til greske myndigheter hvor det skal settes inn.
Ifølge det greske utenriksdepartementet har Hellas fått løfter om 14 brannfly og 10 helikoptre fra en rekke europeiske land og Israel. Også USA vurderer å sende hjelp. 60 brannmenn med utstyr og biler er kommet fra Kypros, og flere er på vei fra Frankrike og Østerrike.

Olympia reddet
100 meter høye flammer svidde av hus i landsbyen Olympia og buskas og trær bare meter fra ruinene av det antikke Olympia, der de første olympiske leker fant sted. Men det 2.800 år gamle arkeologiske området ble reddet etter at fly og helikoptre dekket området med vann og skum og frivillige fraktet vann i bøtter.
På ettermiddagen nådde ilden fram til museet som ligger foran Zevs-tempelet. Men ved sekstiden søndag kveld opplyste myndighetene at brannen i Olympia var brakt under kontroll.

- Det nye, arkeologiske museet er reddet. Flammene nådde ikke Oldtidens Olympia, sa departementsråd Kristos Zahopoulos til nyhetsbyrået AFP.