Havaristen

Mlogo

Mlogo

Constologo

Constologo

Straye

Straye

Stenseth

Stenseth

NorConstruction

NorConstruction

MorkEntreprenør

MorkEntreprenør

Havaristen hadde vokst seg ut av lokalene i Ytre Enebakk. Nå er de i full gang med å flytte inn havarerte varer i et nytt 4.500 kvadratmeters lagerbygg.

Fakta

Sted: Ytre Enebakk

Prosjekttype: Lagerbygg

Bruttoareal: 4.500 kvadratmeter

Byggherre: Miko Trading

Totalentreprenør: Consto Øst

Kontraktssum eksklusive merverdiavgift: 64 millioner kroner

Byggherreombud: Multiconsult

Arkitekt: Meinich Arkitekter

Rådgivere: RIB, RIBfy: Multiconsult l RIBr: Steg Rådgivning l RIVA: MOE l RIV vent: Bravida l RIV rør: AFRY l RIE: Romerike Elektro

Underentreprenører og leverandører: Prefab stål og betong: Contiga l Rør og ventilasjon: Bravida l Elektro: Romerike Elektro l Heis: Kone l Grunnarbeider: Gultvedt l Fasader og vinduer: Straye l Taktekking: Mork Entreprenør l Lås og beslag: Lås & Sikring l Røykluker: Bramo l Epoksygulv og belegg: Industribelegg l Maler: Bohlin l Betongarbeider: Stenseth & RS l Porter og løftebrygger: Assa Abloy l Kjøl og frys: Kuldetjeneste l Radon: Radonmannen l Kjerneboring: Mimax l Kjøkken: HTH l Rekkverk: Nor-Construction l Tømrer: Byggaksess l Byggrenhold: TG-renhold l Brannsikring: Oslo Brannsikring l Sprinkler: Sprinklerpartner

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Nybygget ligger langs fylkesvei 155 på Gran i Ytre Enebakk. Det har et bruttoareal på 4.500 kvadratmeter, fordelt på to og en halv etasje, og er koblet til Havaristens eksisterende lokaler med et felles tak.

Det er Miko Trading AS som driver Havaristen, et supermarked for havarerte varepartier. De er byggherre for prosjektet mens Consto Øst AS er totalentreprenør.

– Nybygget består av to fulle etasjer på 2.000 kvadratmeter. På gulvnivå i første etasje er det varemottak og lager med et stort kjølerom. Det er veldig høyt under taket, og for å utnytte høyden best mulig har vi bygd en halv etasje på 500 kvadratmeter over kjølerommet, sier daglig leder Thomas Michelsen i Miko Trading AS.

– Der er det blant annet garderober, kontorer og personalrom. I etasjen over den igjen, er det nettbutikk og sortering av varene vi får inn, legger han til.

Vil øke aktiviteten

De eksisterende lokalene ved siden av nybygget er på i alt 3.000 kvadratmeter, vel 1.500 av dem er butikk mens resten er lager. Nå som det nye lagerbygget er ferdig, skal hele bygget omgjøres til butikk.

– Butikken blir dermed dobbelt så stor som i dag, og skal etter planen være klar for åpning 1. desember. Målet er øke aktiviteten i butikken og dermed også omsetningen, sier Michelsen.

– I tillegg er det et mål å samle all aktiviteten vår på samme område. Siden 2013 har deler av lageret vårt og nettbutikken vært i et separat bygg på andre siden av fylkesveien. Det er litt tungvint, og vi har derfor i en tid sett på mulighetene for å bygge ut her, legger han til.

Ett års byggetid

Havaristen skrev kontrakt med Consto Øst AS før sommeren i 2020. Prosjektleder Ottar Fludal sier de startet opp byggearbeidene i oktober, med en beregnet byggetid på rundt ett år.

Grunnarbeidene for råbygget var ferdig i desember 2020, råbygget var montert i april 2021 og bygget var tett tidlig i mai.

– Byggeprosessen og logistikken har generelt gått bra. Butikken har vært i full drift under byggeprosessen, men det har gått knirkefritt. Vi har løst logistikkutfordringer og annet gjennom løpende dialog med medarbeiderne her, sier han og legger til.

– Vi har også brukt mye tid på å gjøre bygget brannsikkert. Det er begrenset vannkapasitet i området, og vi har derfor montert en stor sprinklertank på baksiden av bygget. Utvendig vann og avløp var heller ikke prosjektert på forhånd. Vi hadde noen utfordringer med overvann under grunnarbeidene, men det fant vi løsninger for underveis i byggeprosessen.

Ukomplisert bygg

Fludal sier de leverer prosjektet som planlagt innenfor både tids- og budsjettrammene.

– Bygget er en ren prefab betongkonstruksjon. Til og med i toppdekket er det betong. Det er bærende stål ved varemottaket, men ellers kun sekundærstål. Ellers har arkitekten sørget for store vindusflater i administrasjonsdelen og i nettavdelingen. Det er løpende vindusrekker hele veien rundt, sier han og legger til:

– Det er et enkelt og ukomplisert bygg. Når du bruker sandwichelementer får du også lukket bygget tidlig. Du kan heller ikke be om et bedre område å bygge på. Det er god plass og enkel adkomst fra fylkesveien.

Selger store varepartier

Thomas Michelsen sier de er godt fornøyde med resultatet. Han beskriver bygget som funksjonelt og pent, med lyse og hyggelige lokaler for de ansatte.

De prefabrikkerte løsningene har også ført til lite avfall på byggeplassen, noe som er i tråd med konseptet bak virksomheten deres.

I snart 50 år har Havaristen kjøpt inn og solgt alt fra matvarer til klær, verktøy, husholdningsartikler, bøker og andre varer som ellers hadde blitt kastet.

– Hvis det for eksempel oppstår brann i en butikk eller en lastebil med matvarer velter, kan ikke varene lenger selges i butikken. Istedenfor at de kastes, ender de opp her. Vi selger også matvarer som nærmer seg utløpsdatoen og bakevarer som har vært i butikkene i over en dag, sier han.

Virksomheten har mellom 40 og 50 ansatte.

– Vi kjøper også inn overskuddsvarer og store partier fra virksomheter som har gått konkurs eller legges ned av andre grunner. Dette er generelt helt fine varer, men noen av dem har kanskje en bulk i emballasjen. Hvis varen er skadet eller snart går ut på dato, opplyser vi om det, sier Michelsen.


Flere prosjekter