Haukås skole

Christielogo

Christielogo

NyStruktur

NyStruktur

Splitkonlogo

Splitkonlogo

AsplanViaklogo

AsplanViaklogo

KEVlogo

KEVlogo

Langvas

Langvas

MoelvenModus

MoelvenModus

BMV

BMV

Grandelogo

Grandelogo

Myrbostad

Myrbostad

Parkettgruppen

Parkettgruppen

XLbygg

XLbygg

– Vi hadde høye ambisjoner om å redusere klimaavtrykket for dette prosjektet. Målet var en 40 prosent reduksjon i CO2-utslipp fra byggematerialer i forhold til sammenlignbare bygg. Vi klarte en reduksjon på 36 prosent, noe vi i grunn er godt fornøyde med.

Fakta

Sted: Elnesvågen, Hustadvika kommune

Prosjekttype: Barneskole med idrettshall

Bruttoareal: ca. 5.000 kvadratmeter

Byggherre: Hustadvika kommune

Totalentreprenør: Christie & Opsahl

Kontraktssum: 167,5 millioner kroner ekskl. mva.

Arkitekt: Streken, Ola Roald Arkitektur

Landskapsarkitekt: Hagen Landskap, Lo:Le Landskap og Plan

Byggherreombud: WSP

Rådgivere: RIB: Asplan Viak l RIB Massivtre: Ny Struktur RIVA og RIV rør: Riksheim Consulting l RIG: Era Geo RIM, LCC og RIBr: Norconsult l RIA: Sweco Norge  RIV vent: Klima energi og ventilasjon RIE: iElektro

Underentreprenører: Ventilasjon: Klima Energi og ventilasjon l Elektro: iElektro Rør, sanitær, varme: Molde VVS l Sprinkler: Evensen Rør

Underentreprenører og leverandører: Grunn: Myrbostad Bygg og Anlegg l Trelast og byggevarer: XL-Bygg Dale Malo l Massivtre: Splitkon l Riving: AF Decom l Maling og gulv: Bill Mossberg l Ytterveggselementer: JaTre l Montering elementer: Best-Bygg l Himling og akustikkpanel: Moelven Modus l Kunstgressdekke og fallunderlag: Unisport l Heis: Heisplan l Landmåling: Stikk og Mål l Blikkenslager: Fagblikk l Lås og beslag: Stanley Security l Solskjerming: Kvintblendex l Anleggsgartner: Anleggsgartner Ingvar Jonassen l Trapper og rekkverk: Anvalda Norge l Idrettsutstyr: Ifact Idrettsanlegg l Vinduer: NorDan l Montering dører: Team Montering l Innerdører: Daloc l Tregulv: Parkettgruppen l Fast innredning: Grande Interiør l Taktekking: Langvas l Branntetting og ledesystem: Firesafe l Betongsliping: Betongservice l Flislegging: Malermestrene BMV l Boring av energibrønner: Norsk Boreteknikk l Blåseisolering: Isobygg Møre og Romsdal l Foldevegger: Sigmund Olsen Agentur l Porter: Hörmann Norge

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det er prosjektleder Kim Atle Kvalvåg i byggherren Hustadvika kommune som sier dette, og legger til at ambisjonene når det gjelder miljøgevinst ble senket noe i byggeperioden når de så hva som var mulig å oppnå.

Ikke tilgjengelig utstyr

– Vi støtte på noen problemer fordi noen av de miljøvennlige alternativene rett og slett ikke var tilgjengelige her i regionen. Dette gjelder blant annet elektriske anleggsmaskiner som entreprenørene her i liten grad disponerer og heller ikke er tilgjengelige for utleie. Det samme gjelder den høyeste miljøklassen med lavkarbon betong der volumet i regionen ikke er stort nok til at produsenten kan lage denne. Vi måtte derfor velge nest høyeste miljøklasse, forklarer han.

Prosjektleder Bjørn Ivar Hjellset hos hovedentreprenøren Christie & Opsahl bekrefter dette, og forteller at etterspørselen etter blant annet elektriske maskiner må opp for at entreprenørene skal investere i slike.

– Etterspørsel og krav om miljøvennlige maskiner må bli større og lademulighetene må også bli utbygd enkelte steder for at det skal fungere. Det nytter ikke å lade en elektrisk anleggsmaskin med et dieselaggregat som står rundt hushjørnet, legger han til.

Elektrisk tørking og oppvarming

Hjellset forteller at akkurat på det nye skoleprosjektet i Elnesvågen i Hustadvika kommune var den lokale strømtilførselen god, og blant annet ble all oppvarming og tørking av bygget gjort ved hjelp av elektrisitet.

– Det spørs om ikke noen av oss som er store byggherrer i regionen bør sette oss ned og prate litt sammen slik at vi kan finne noen miljøkrav som alle bestemmer seg for. Da kan entreprenører og materialprodusenter få et såpass stort volum at de finner det fornuftig å investere i nødvendig utstyr slik at dette er tilgjengelig også her og ikke bare i de store byene, sier Kim Atle Kvalvåg i Hustadvika kommune.

Et viktig element for å redusere miljøavtrykket på nye Haukås skole har vært bruk av massivtre og mest mulig kortreiste byggematerialer.

Lokale leverandører

– Dette er den tredje skolen vi bygger i Hustadvika kommune med bruk av massivtre. Vi har svært gode erfaringer med dette, og ikke minst har det vært fint å bruke en leverandør i lokalmiljøet med bare fem-seks kilometer kjørevei mellom produksjonsanlegget og byggeplassen. De har også tatt vare på og levert på samme bil alle utsparinger i veggelementene. Disse overskuddsmaterialene har vi kunnet bruke til småmøbler, utsmykkingselement og annet og dermed spart en god del innkjøp av materialer, forteller Kim Atle Kvalvåg.

Nye Haukås skole er bygd på en tidligere fotballbane helt inntil den gamle skolen fra 1950-tallet. I skoleferien ble de gamle bygningene revet og utearealene blant annet der de gamle byggene stod har blitt klargjort nå i høst.

Ferdige vegger

– Vi startet med masseutskiftning på tomten og har så bygd fundament i betong på morene-grunn. Alle bærekonstruksjoner er i massivtre mens ytterveggene er ferdige elementer med innsatte vinduer fra nabobedriften Ja Tre. Takelementene er produserte i Sverige mens kledningen er en blanding av plassbygd tre av malmfuru og stålplater, sier Bjørn Ivar Hjellset fra Christie & Opsahl.

Den nye barneskolen i Elnesvågen i Hustadvika kommune nord for Molde er på rundt 5.000 kvadratmeter og er dimensjonert for 300 elever og 35 lærere. Pulsen i bygget er et auditorium midt i bygningskroppen med et musikkrom rett inntil med skyvedør inn til auditoriet. Dette musikkrommet kan brukes til scene ved arrangement om
en ønsker det.

Videre har bygget de vanlige spesialrommene til sløyd, skolekjøkken, multimedia, helse og annet. Undervisningsområdene for de ulike klassetrinnene er bygd opp med noen ordinære klasserom og med ulike smårom og åpne arealer rundt som er tilpasset de ulike alderstrinnene.

God utsikt

De ansatte har fått rikelig med egne kontorplasser både til lærere og administrasjon i tillegg til en stor kantine og pauserom med mye lys og utsikt over romsdalsnaturen.

Som en ekstra fløy til selve skolebygget er det bygget en egen liten idrettshall med mål for en standard volleyballbane. Tanken er at denne hallen skal brukes til kroppsøving på dagtid og til utleie på kveldstid. Hall og tilhørende garderober har både forbindelse til resten av bygget med dører som låses på kvelden og egen inngang rett utenfra.

– På alle overflater er det valgt materialer som skal tåle langvarig og hard bruk, forklarer Bjørn Ivar Hjellset. Gulvene er en blanding av slipt betong og vinylbelegg, med unntak av sløydrommet der det er tregulv. På veggene er det synlig tre eller gips, og da har vi brukt en gipsplatekvalitet som er ekstra solid.


Flere prosjekter