Håpet svinner for Saab

Håpet svinner for den svenske bilprodusenten Saab, og de amerikanske eierne varsler konkurs dersom ikke regjeringen i Sverige gir lånegarantier eller nye eiere kommer på banen.

- Da blir det konkurs, sier Fritz Henderson som er nestsjef i amerikanske General Motors.

- Vi var optimistiske når det gjaldt Saab, men vi har ikke lenger råd, sier Henderson.

Ikke i produksjon

General Motors skal inntil videre bistå Saab i arbeidet med å utvikle nye modeller, blant dem den nye modellen av Saab 9-5 og den lille firehjulstrekkeren 9-4 X som begge snart er produksjonsklare.

Ingen av dem vil imidlertid bli satt i produksjon dersom ikke den svenske regjering kommer til unnsetning, noe statsminister Fredrik Reinfeldt sier at han ikke akter å gjøre før nye eiere er på plass.

Tigger om støtte

General Motors sjef i Europa, Carl-Peter Forster, som også er styreformann i Saab, gir likevel ikke opp og tigger nok en gang næringsminister Maud Olofsson om hjelp.

- Jeg tror personlig at det fins en framtid for selskapet, men det krevs statlig støtte, sier han.Saab-sjefen Jan Åke Jonsson har heller ikke gitt opp håpet.

- Vi endrer ikke vår strategi på bakgrunn av hva Fritz Henderson sier. Han snakker ikke for svensker, men til hele verden. Dette er hans måte å kommunisere med amerikanske politikere på, sier Jonsson.

Halvert salg

Salget av nye Saab-biler er halvert de siste tre ukene, etter at General Motors tidligere i år gjorde det klart at de ville kvitte seg med den svenske bilprodusenten.

Saab har fått frist til 20. mai med å finne løsninger gjennom såkalt rekonstruksjon, og må enten søke om forlengelse eller gå til skifteretten dersom de ikke lykkes med dette, eller en ny kjøper melder seg.

Opel-trussel

General Motors øvrige virksomhet i Europa gjennom Opel er også truet dersom ikke flere lands regjeringer kommer på banen med støte.

Den amerikanske bilgiganten har hatt samtaler med regjeringene i Tyskland, Storbritannia og Spania, og har fått lånegarantier fra sistnevnte. Den britiske regjeringen har også kommet med positive signaler, mens den tyske holder døra på gløtt.

Carl-Peter Forster mener det vil ta altfor lang tid å hente inn private investorer i Opel, noe som er dårlig nytt for Saab som er på investorjakt.

- Det er en luksus vi ikke kan unne oss, sier General Motors sjef i Europa.