Handelsbanken sitt lokale på Tjuvholmen i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Handelsbanken med dystre utsikter for Norge

Handelsbanken venter en lengre periode med lav vekst i Norge. Arbeidsløsheten vil trolig stabilisere seg på 5 prosent, men bare hvis mange nok gir opp å lete etter jobb.

Handelsbanken gir optimistene en kalddusj i sin nye konjunkturrapport. Der konkluderer banken med at den økonomiske veksten så vidt vil holde seg positiv i Norge, men være svært svak i en lengre periode.

Handelsbanken mener samtidig at risikoen for resesjon ikke bør undervurderes.

Arbeidsløsheten vil i verste fall kunne stige til 6 prosent, men Handelsbanken mener det er mer sannsynlig at den stabiliserer seg rundt 5 prosent. Grunnen er at mange demotiverte nordmenn og arbeidsinnvandrere trolig vil slutte å søke – og dermed forsvinne ut av statistikken.

Den norske krona har svekket seg med rundt 25 prosent mot andre valutaer siden starten av 2013, og krona ligger nå på sitt svakeste nivå på 20 år. Den svake krona skal kunne hjelpe norsk eksport og lokke flere turister, men effekten av dette har vært «puslete», mener Handelsbanken. Hovedårsaken er at veksten har vært svak også internasjonalt, noe som har begrenset etterspørselen.

Handelsbanken tror styringsrenta vil presses ned mot null i 2016. Hvis situasjonen ikke bedrer seg internasjonalt og norsk oljeaktivitet fortsetter å falle, kan renta etter hvert også bli negativ.