Foto: Statens vegvesen.

Hålogalandsbru-konkursen: Vegvesenet tror kinesisk hovedentreprenør tar sveiseansvar

Statens vegvesen tror den kinesiske hovedentreprenøren JVH vil løse sveisearbeidene i egenregi.

Denne uken kom avisen Fremover med nyheten om at det danske selskapet Davai, som utfører sveisearbeidene ved Hålogalandsbrua i underentreprise for kinesiske JVH, er slått konkurs.

Hovedentreprenøren jobber nå på spreng med å finne en løsning, og ifølge prosjektleder Hans Jack Arntzen i Statens vegvesen, håper de på en avklaring før helgen.

– Det er fortsatt usikkert hva utfallet av denne konkursen blir, men det går mot at den kinesiske hovedentreprenøren løser sveisearbeidene i egenregi, sier han til Byggeindustrien.

Prosjektlederen utelukke ikke at konkursen kan bety forsinkelser, men entreprenøren skal ha et håp om å ta igjen tiden som blir tapt som en følge av Davai-konkursen.

– Sveisearbeidene er allerede forsinket, så de klarer ikke å ta igjen alt som er tapt, men dagene det nå stopper opp håper vi det er mulig å ta igjen, sier Arnzten.

Han sier de ikke fikk noen signaler på at selskapet hadde store økonomiske problemer, men byggherren visste at Davai tapte penger i prosjektet og de fryktet derfor at utgiftene ville bli for store for det danske selskapet.

– Sveiseselskapet har ikke klart å levere i henhold til fremdriftsplanen, blant annet fordi de har måttet gjøre ting på nytt. Da vet vi at store kostnader renner ut, og derfor fryktet vi at noe slikt kunne skje, opplyser Arntzen.

Hålogalandsbrua skal etter planen åpnes i slutten av oktober, men nå vil ikke prosjektlederen garantere at det skjer.

– Det er det vi fortsatt håper på, men jeg tørr ikke å si noe mer konkret før jeg ser planene hovedentreprenør har for å løse dette videre, sier han.