Julens fargerike stjerne

Utover i november og desember dukker et av våre mest kjente julesymboler opp: Julestjernen. Og den er populær: Det selges ca 5 millioner i Norge i løpet av noen korte uker.

I Europa er julestjernen et av de mest kjente symbolene på jul, sammen med juletrær, misteltein, stearinlys og julenisser.

Julestjernen er en fast del av inventaret i et hvert julehjem. Den er en lettstelt stueplante som gir glede langt inn i det nye året, sier Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)

Juletradisjoner
Juletradisjonene varierer rundt om i Europa. Man spiser forskjellig julemat, pynter treet på ulike måter, og det er mange tradisjoner knyttet til når man åpner gavene og hvem som gir dem, forklarer OBP. Det som er likt, er hva vi pynter bordet og vinduene med: Julestjerner! Det produseres over 110 millioner stjerner i Europa, noe som gjør julestjernen til den mest kjente juleblomsten.

Julens største stjerne
Julestjerner er den mest populære juleblomsten også her i Norge, og en av de mest produserte potteplantene i landet. Planten med de stjerneformede høybladene i rike fargetoner lyser opp mørke desemberkvelder. Vi nordmenn foretrekker sortene med mørkerøde blomster, mens ute i Europa går det mer av de lyserøde sortene. I naturen skal de flotte høybladene lokke insekter til blomstene. Det er de små, gule knappene (cyanthier) i midten av stjernen som er de ekte blomstene på julestjernen. Et tips fra OBP er å passe på at disse fortsatt sitter på når du kjøper plantene i butikken.

Se etter dette når du handler julestjerne
Se på hvor plantene er plassert i butikken, de som står nær inngangsdører kan fort få skader av frost og trekk. Jorden i pottene skal være fuktig, men ikke våt, og heller ikke for tørr. Pakk julestjernene godt inn før du går ut av butikken, de tåler ikke lav temperatur.

Plassering og pleie
- Julestjernen vil ikke ha for mye vann. La jorden tørke opp mellom vanningene. Når den blomstrer kan den trenge vann annenhver dag om den står varmt.

- Temperatur mellom 15˚C og 22˚C er best, men den tåler varme rom om den ikke står rett ved en varmeovn. Velg en vinduskarm uten radiator under.

- Den beste plasseringen er i et lyst rom, da beholder den de flotte fargene sine best.

- Julestjernen trenger ikke gjødsles de første ukene, da har den nok næring i jorden.

Gi gjødsel 1 gang pr mnd etter jul. Om du vil ha julestjernen til å blomstre igjen neste år, må du la den stå med minst 14 timer totalt mørke fra oktober. Det er fordi julestjerner er kortdagsplanter, dv.s at de må ha korte dager under 10 timer for å kunne danne blomster.