Farge i høsthagen

Høsten kan føles lang, da er det godt at naturen har sørget for å la denne årstiden være en stor fargefest.

Når nettene blir lengre og temperaturen lavere, er dette et tegn til plantene om at høsten er her. Før bladene faller, skifter de farge til gyllent gult, flammende oransjerødt og varmt brunt. Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) forklarer hva som skjer i bladene – “Høstfargene kommer som en forberedelse til vinteren, når trærne må spare vann. Den grønne fargen i bladene forsvinner, og andre fargestoffer får vise seg fram. Bruk planter med gode høstfarger, og få glede av hagen helt til snøen kommer“!

Fargerikt bladverk
Det fargesprakende høstshowet skyldes at klorofyllet, stoffet som gir grønnfargen i bladene, brytes ned til andre kjemiske forbindelser og trekkes tilbake til stammen. Den gylne gule fargen på høstbladene kommer fra stoffet karoten, forteller OBP videre. Hos mange trær og busker finnes det karoten i bladene hele sesongen, men fargen har vært skjult av grønnfargen fra klorofyll. Karoten brytes ikke så lett ned som klorofyll. Det blir igjen i bladene selv om klorofyllet forsvinner, og slik ser vi at bladene skifter farge fra grønt til gult.

Rød
De røde høstfargene i bladene kommer fra stoffet anthocyanin. Dette finner vi mange steder i naturen. Det finnes blant annet i røde epler og annen moden frukt, og i blader. Når klorofyllet brytes ned, vil det bli mer sukker i bladene. Dette sukkeret gir økt produksjon av de røde anthocyaninene. Høstfargene blir sterkere når det er varmt om dagen og kaldt om natten. Det er fordi grønnfargen brytes raskere ned i lav temperatur, samtidig som det dannes mer av det røde fargestoffet.

Busker og trær som har fine høstfarger: Junisøtmispel, sibirlønn, hvitrogn, rogn, amerikahagtorn, aronia, hjertetre, høstberberis, høstaralia, kattebusk, Villvin, hjortesumak, vingebeinved