Gode utsikter for sopphøsten

Sommerens regnvær har ikke vært forgjeves. Fortsetter regnet utover i august får vi en formidabel sopphøst i år.

Så langt ligger alt til rette for en optimal soppsesong denne høsten. En kombinasjon av regn og varme skaper de beste forholdene for soppen, og sommeren har vært preget av begge deler.

– Vi har hatt en fuktig og våt sommer, så dersom det holder seg slik vil vi få en veldig god soppsesong, sier soppekspert Morten Jødal.

Hemmelighetsfull
Jødal er en av de få i Norge som driver profesjonell sopplukking gjennom enmannsforetaket Soppgleder. Han kan dra 10-15 mil for å plukke sopp, og nøyer seg ikke med å fylle en kurv. Han er ikke fornøyd før han får med seg rundt 20-25 kilo sopp hjem.

– Jeg røper aldri de beste stedene mine, det tar jo vekk en del av spenningen ved sopplukking. Jeg forteller derimot hva slags terreng folk skal se etter, sier Jødal.

Han mener forholdene i år ligger til rette for en spesielt god høstsesong, særlig for kantarellene. Det er derfor bryet verdt å dra ut på såkalt «gulljakt», fordi man kan oppdage store områder med tett i tett av de lett gjenkjennelige gule kantarellene.

– Kantarellene er tidlig ute i år. Flere har oppdaget dem allerede i juni måned, sier Jødal.

Det ser dessverre dårlig ut for steinsopp, som er en internasjonal delikatesse, og den mest ettertraktede matsoppen i Sør-Europa. Jødal har derimot sett en del rødskrubb, noe som er et godt tegn for høsten. Soppsesongen begynner i august og varer ut september, så det er fortsatt langt mellom de store soppsamlingene i skogen.

– September er som regel den beste måneden, og derfor kalles den bare «sopptember». Erfaringsmessig er ofte august også en god måned, sier Jødal.

Jødals tips er å følge terrenget. God matsopp finnes det mest av i områder med yngre granskog, som bare er 20-30 år gammel, med mye mose og gress.

– Lover godt
Leder av Ringerike Soppforening og styreleder i Norges sopp- og nyttevekstforbund, Terje Spolén Nilsen, har også tro på årets soppsesong.

– Sommeren så langt lover godt. Det eneste som kan ødelegge er dersom det blir tørke i august, sier Nilsen.

Soppen trenger vann gjennom sesongen for å kunne gro. Er du nybegynner på soppsanking, anbefaler Nilsen at du tar med deg en oppdatert bok om sopp ut på tur, i tillegg til en kniv med børste. Et annet tips Nilsen har er å bruke kurv og ikke pose under plukkingen. En kurv er mer praktisk for å holde soppartene atskilt, noe som også bidrar til å holde soppene hele.

– Er du heldig og finner et område der det vokser mye sopp, bør du bevare hemmeligheten. Det er nemlig slik at sopp holder seg på omtrent samme område flere år av gangen, tipser Nilsen.

Vær sikker
En sopplukker bør ha gode kunnskaper om sopp, for det er en del sopp som er lett å forveksle. Giftig sopp i bare små mengder kan være svært dødelig og gi voldsomme smerter.

– En gyllen regel er at man aldri skal spise sopp man ikke er 100 prosent sikker på. Dersom du er usikker, ta med soppen på soppkontroll. Disse holdes flere ganger fra midten av august og ut september. Da får du kun med trygg og spiselig sopp hjem, sier Nilsen.

Sopp kan hermetiseres, tørkes, avkokes, sammenkokes, saltes og fryses, alt ettersom hva den skal brukes til. Det er også mulig å utvide sopphorisonten ved å lage spennende retter som sopp-pizza, butterdeigssopp og til og med såkalte «kantameller» – karameller laget av kantareller.

– Det enkleste er å kutte opp soppen, la det sammenkoke for så å fryse det i den kraften som kommer ut, sier Jødal.