Hageselskapet sender brev til Jens

Representantskapet i Hageselskapet vedtok nylig å sende et åpent brev til statsminister Stoltenberg, hvor organisasjonen påpeker hvor viktig der er for barn og unge å vokse opp med nærhet til gode grøntområder.

Hageselskapet anmoder statsministeren til å ta tak for å løfte fram de grønne verdiene som det påviselig gode virkemiddel det er i alt forebyggende folkehelsearbeid.

Slik lyder brevet til statsministeren:

Det norske hageselskaps (Hageselskapet) representantskap vedtok på årets representantskapsmøte å anmode statsministeren om en kraftig satsing på grønne verdier i nærmiljøet for å skape et helsefremmende, bærekraftig og fremtidsrettet samfunn.

Hageselskapet setter fokus på den viktige sammenhengen mellom grønne omgivelser og bedret folkehelse. Grunnlaget for god helse legges i barne- og ungdomsårene og opphold i grønne omgivelser, hagebruk og kontakt med jord kan virke både forebyggende og rehabiliterende.

Et økende antall forskningsrapporter viser at naturmiljøer og grøntområder fremmer helse og trivsel.

Hageselskapet mener det er avgjørende at det prioriteres tiltak og prosjekter som bedrer barn og unges muligheter til å lære om natur og dyrking av egne matvekster. Dette kan bidra til en økt forståelse av hvor maten vår kommer fra og gi grobunn for en fremtidig interesse for mat og helse.

Hageselskapet mener at alle barn i Norge skal ha mulighet til å vokse opp med utearealer som stimulerer til bevegelse, naturforståelse og nysgjerrighet. Det er spesielt viktig at disse utearealene ligger i umiddelbar nærhet til hjemmet, og at uteområdene ved barnehager og skoler er godt tilrettelagt slik at det sikres daglig aktivitet.

Det er også viktig å øke kunnskapen om allergivennlig beplantning, slik at det anlegges allergi- og luftveisvennlige uteområder.

Forskning viser at barn som i det daglige utfordres av varierte omgivelser i uteområdene til barnehager og skoler, bedrer motorikk, konsentrasjon, fantasi, fysisk utholdenhet, evne til konfliktløsning og til å ta vare på hverandre.

Det trengs en samordnet og kraftfull innsats for å bedre folks muligheter for grønne opplevelser, både innenfor og utenfor hagegjerdet. Representantskapet vil understreke betydningen av at satsing på grønne verdier legges til grunn i all relevant offentlig planlegging, så vel på statlig som kommunalt nivå. Det norske hageselskap anmoder statsministeren om en tverrdepartemental samordning for å løfte grønne verdier fram i alt forebyggende folkehelsearbeid.