Dyrk en summende hage!

Humler er, gjennom sin avgjørende rolle som bestøvere for en rekke planter, viktige for økosystemet i kulturlandskapet, på fjellet, i hager og urbane parker.

Hageselskapet har vedtatt en resolusjon som påpeker hvor viktige humler og andre bestøvende insekter er for det biologiske mangfoldet og hva man med enkle grep kan gjøre for å bedre humlenes levevilkår.

Slik lyder resolusjonen, som ble vedtatt i Hageselskapets representantskap 9 juni i år:

Det norske hageselskap (Hageselskapet) tar ansvar for miljøet og det biologiske mangfoldet ved å spre kunnskap om humler (Bombus). Humlebestanden i Norge er sterkt truet. Det er mange årsaker til denne tilbakegangen. Endringer i kulturlandskap, redusert blomstertilbud, mangel på egnede bolplasser og bruk av sprøytemidler, er noen av dem.

Humler er, gjennom sin avgjørende rolle som bestøvere for en rekke planter, viktige for økosystemet i kulturlandskapet, på fjellet, i hager og urbane parker.

84% av planteartene våre er avhengig av bestøvning, og bestøvende insekter som humler og bier bidrar gjennom sitt arbeid med 165 milliarder kroner til verdensøkonomien hvert år.

Ved å satse på humler ønsker Hageselskapet å øke befolkningens og samfunnets kunnskap og viten om det biologiske mangfoldet og hva en selv kan gjøre for å sikre arters videre eksistens.

Humler vil i tillegg være en viktig innfallsport for barn og unges interesse for grønne verdier. Hageselskapet mener at et høyere kunnskapsnivå i befolkningen og en større bevissthet om naturtilstanden, vil bidra til en økt evne og vilje til å føre en miljøvennlig livsstil.

Hageselskapet ønsker å bidra til at det blir plantet vekster som humler tiltrekkes av, noe som igjen vil sikre god blomstring og dermed gode pollineringsvilkår for humlene. Hageselskapet går også inn for redusert bruk av plantevernmidler.

Gjennom fortetting og utvidelse av byer, er det særlig viktig å betrakte hager og grøntområder som en del av en grønn infrastruktur som forbinder jordbruksområder, skog og parker, og ikke kun som grønne flekker på kartet. Den grønne infrastrukturen vil være viktige leveområder for humler og andre pollinerende insekter, dyr og fugler. Skal vi sikre byens beboere muligheten til å dyrke tomater på balkongen, må de pollinerende insektene få de riktige levevilkårene i nærområdet.

Byer og tettsteder trenger vegetasjon, dyr og insekter!

Les også: Bier i hagen redder verden