Hageeksperten svarer om hekk

Hage.no får inn mange spørsmål om hekk. Her bringer vi et knippe svar fra vår hageekspert Marit Næss Jørgensen.

Spørsmål og svar-spalten på hage.no har i disse dager stor pågang. Daglig strømmer det inn med spørsmål om alt fra plantetips, beskjæring, valg av hekk, gjødsling, mose, skadedyr etc.

Hageekspert Marit Næss Jørgensen svarer fortløpende, og svarene publiseres på våre nettsider slik at de blir tilgjengelige for alle.

I ukene fremover vil ta for oss ulike temaer som hun har besvart i våre spalter, slik som hekk, hyttehage/naturtom, frukt og bær, plantetips etc. Kanskje du finner svar på akkurat ditt hagespørsmål.

Husk at du også kan søke på stikkord og få en samlet oversikt over alle svar som er publisert.

Tujahekk langs vegg
Jeg tenker å plante tuja ved veggen. Hvor lang avstand må jeg ha da?

Svar: Det er ikke å anbefale å plante en tujahekk inntil en vegg, legg den i alle fall 1 - 1,5 meter ut fra veggen. Husk den blir flottest hvis den får utfolde seg i hele diameteren og slippe å ha halvparten av treet amputert mot en vegg.

Hvis du kjøper tuja brabant kan du ha en avstand mellom trærne på 1,2 m (det blir en tett hekk)

Hvis du kjøper tuja smaragd kan du ha en avstand mellom trærne på 1,8 m.

Hekk mot innsyn
Vi har ganske mye innsyn fra veien, og ønsker å plante en hekk for å skjerme. Vi ser for oss en vintergrønn hekk som blir ca to meter høy. Vi bor i Vestfold. Har du noen forslag?

Svar: En vintergrønn hekk på ca. to meter kan du lage ved å plante følgende trær, enten alene eller i samplanting:

Tuja Smaragd (vil ha en del sol)

Sypress Yvonne (vil ha en del sol). Lawsonsypress Alumnii (vil ha en del sol). Barlind (Taxus baccata). Den er veldig pen, vokser sakte, men tåler skygge.

Granhekk, kanskje Dvergserbergran blir penest i hekk (vokser sakte).

Det er få trær som er programmert til å slutte på akkurat to meter, men alle de ovennevnte lar seg trimme slik at dere kan ta dem når de har fått passende høyde. Lykke til med hekken!

Granhekk – avstand?
Vi har bestemt oss for å gå for granhekk rundt plenen. Plenen går svakt i nedoverbakke ned mot et nettinggjerde. Tror det vil bli pent med en helårsgrønn hekk. Men hvor tett bør de plantes, og hvor nærme gjerdet? Og trimming av sidene og ikke toppen vil jeg tro? Hvertfall til man har fått den høyden man vil ha, som sikkert tar en god del år.

Svar: Du har helt rett i at det vil ta et par år, men så får du også en flott hekk.

Jeg vil anbefale deg å plante med ca. 0,6 m mellom trærne. Avstanden kommer jo litt an på hvor store trærne er når du planter dem.

Trærne skal ikke toppes før de har nådd ønsket høyde, men du skal knipe (eller klippe) sideskuddene to ganger i året.

Ta ca 2/3, da vil du få en flott, tett hekk. Ta kun de lysegrønne skuddene. Hvis det er veldig viktig at den blir tett fort, kan du toppe årsskuddene på toppen, men vær da klar over at det vil dannes to stammer som resultat av dette. Husk at en granhekk alltid bør være smalere på toppen enn nede.

Hvis gjerdet ikke skal males, kan hekken vokse tett innpå, plasseringen må avpasses til hvilke aktiviteter som skal foregå i nærheten.

Da det er flere typer gran, er det vanskelig for meg å gi deg et eksakt plantemål fra gjerdet. Finn ut hvor stor diameter treet vil ha som voksent og tenk radius fra gjerdet og til plantested.

Gjødsling av hekk
Vi plantet ligusterhekk i september i fjor og dekket med barkduk og bark. Hvordan skal vi sørge for at hekken får gjødsel? Det har vel ingen hensikt å gjødsle oppå barken? Og hva slags gjødsel skal vi bruke til liguster?

Svar: Jeg ville investert i en dryppvanningsslange som du kan legge under duken, koble denne på utekranen sammen med et tidsur og la vanningen foregå mens dere sover. På mange av disse vanningsløsningene kan man koble til en liten fordeler, hvor næringen blandes inn i vanningsprosessen. Da blir det flytende organisk gjødsel som er det beste. Det eneste du skal være klar over, er at organisk gjødsel ikke er langtidsvirkende og blir brukt opp relativt raskt. Alternativet er å bruke f eks "Blåkorn" en dag det regner skikkelig. Da kan du legge dette ut over barken, fordi det i regnvær blir oppløst og går ned til planterøttene sammen med regnvannet.

Vær også klar over at alminnelig bark er i en nedbrytningsfase og forbruker en del nitrogen, som stjeles fra plantenes forbrukskonto. Ved bruk av bark er det derfor ofte nødvendig å gjødsle litt mer enn vanlig.

Bambushekk
Jeg lurer på om det er mulig å plante hekk av bambus? Og i så tilfelle hvilken type bør vi satse på? Vil den evt kreve mye vedlikehold? Jeg bor like utenfor Stavanger med typisk sørvestlandsklima, relativt milde vintre, men en del vind.

Svar: Bambus er en fuktelskende plante, så hvis du har god tilgang på vanning eller fuktige områder og bor i milde strøk (H2-3), skal det ikke være noe i veien for at du kan lage en bambushekk.

En ting skal du dog være klar over, og det er at den blir hurtig voldsom og kan ta over mye av plassen for andre planter. Det sies at det kan være smart å plante de i dype kar, uten bunn, som gjør at de begrenser veksten utover. Karene graves da helt ned i bakken.

Til en slik hekk vil jeg anbefale den mest alminnelige bambusen, Gulbambus − Fargesia murielae. Det finnes sikkert mange andre sorter, men jeg vet i alle fall at Gulbambusen er en som skal være ganske sikker å satse på her i Norge.

Du kan få svar på flere spørsmål om hekk i denne artikkelen som ble publisert på hage.no i april 2011.

Har du et spørsmål om hage og uterom? Send inn ditt spørsmål her og få svar på hage.no.

Artikkelen har stått på trykk i årets messemagasin til Hagemessen på Lillestrøm.