Spiser 5000 tonn påskeappelsiner

Vi spiser 25 prosent flere appelsiner nå enn for ti år siden. Og vi er mer kravstore: Påskeappelsinen skal være stor, saftig, søt og lett å skrelle.

– Se for deg en tre kilometer lang kolonne med trailere fullastet med appelsiner. Da har du forbruket vårt i påsken, det dobbelte av ellers i året, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Nordmenn spiser i gjennomsnitt åtte kilo appelsiner hver i året, og appelsin er den tredje mest spiste frukten etter epler og bananer.

– Appelsin er påskefrukten fremfor noen, og det henger sammen med at man tidligere ofte hadde best tilgang på søte og saftige appelsiner på denne tiden av året, sier Linnert.

Appelsinsesongen nådde sitt høydepunkt ved påske, før den ble avsluttet. Dermed ble frukten fast innslag i påskesekken, og det er den fremdeles.

Smak viktig
Mens appelsinene tidligere stort sett bare kom fra landene rundt Middelhavet, er den nå en helårsfrukt i Norge.

– Vi importerer i dag appelsiner fra store deler av verden, slik at tilgangen er på førsteklasses frukt er god hele året, sier Hanne Linnert i Bama.

Appelsinen er opprinnelig fra Kina og kom til Norge for rundt 100 år siden. Nå finnes nå den i mange sorter av ulik kvalitet.

Den norske smaken er klart definert.

– Appelsinen skal være stor og ha en jevn, oransje farge. Den skal være søt, saftig og lett å skrelle. Vi er ikke spesielt begeistret for syrlige appelsiner, ifølge Linnert.

Godt for magen
Nordmenn er vi heller ikke glad i appelsiner med mye fiber. Alle appelsiner inneholder uansett en del fiber, og det gjør at en appelsin metter og er bra for fordøyelsen.

– Dermed er den ideell som turproviant, både forfriskende og mettende, pluss at den kan hjelpe på fordøyelsen dersom du ellers spiser litt ekstra godt i påsken.

Spiser du to appelsiner om dagen, får du i deg dagsbehovet for C-vitaminer.

– Alle liker smaken av en saftig appelsin, enten man er på skitur eller i solveggen. Er du på tur, husk å ta med deg skallet, ikke grav det ned i snøen. Det dukker opp igjen etter et par solskinnsdager, sier Hanne Linnert i Bama.