Best på frukt og grønt

Eurospar Blomsterdalen, Coop Obs! Haugesund, Coop Prix Torsby og ICA Nær Slemdal vant hver sin klasse i NM i frukt og grønt 2011. Best av alle, for annet år på rad, var Eurospar Blomsterdalen.

Bakgrunnen for NM i frukt og grønt er ønsket om å motivere forbrukere til å spise mer frukt og grønt ved at de får inspirasjon når de handler i butikken. De nasjonale kostrådene anbefaler 5 om dagen, halvparten frukt og bær og halvparten grønt. Så langt er vi i Norge et godt stykke fra å nå denne målsetningen.

En tankevekker
- Alle er enige om betydningen av 5 om dagen, som innebærer at vi bør spise 5 enheter à 100g hver dag. Men foreløpig er det nok de som allerede er sunne fra før som har klart å nå det målet. I gjennomsnitt spiser norske forbrukere bare 3 om dagen. Undersøkelser viser at forbrukerne ønsker å spise sunnere, men de fristes ikke til å ta nok frukt og grønt opp i handlekurven. Det bør være en tankevekker for handelen, sier direktør Guttorm Rebnes i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), som for femte året på rad har arrangert NM i frukt og grønt i samarbeid med bransjebladet Dagligvarehandelen og analyseselskapet Nielsen.

Alle butikker er med
Alle dagligvarebutikker er automatisk med i NM i frukt og grønt. Det blir hvert år valgt ut finalister i de fire butikkategoriene bredsortiment, hypermarked, lavpris og nærbutikk ut fra høyest salgsandel for frukt og grønt i forhold til butikkens totalomsetning. Deretter blir butikkene nøye sjekket og vurdert av analyseselskapet Nielsen etter kriterier som avsatt plass, kvalitet, utsolgtgrad og selgende miljøfaktorer.

- Dette "grønne norgesmesterskapet" skal motivere norske frukt- og grøntavdelinger til å bli dyktigere på vareutvalg, eksponering, renslighet, kvalitet og service, m.m., og på den måten stimulere forbrukeren til å øke forbruket sitt opp mot 5 om dagen, sier Rebnes videre.

Gode ambassadører
Direktør Guttorm Rebnes konstaterer med tilfredshet at de beste butikkene på frukt og grønt nå er spredt over store deler av landet. I finaleheatet denne gang var det vinnerkandidater fra Vennesla i sør til Pasvik i Nord, og nivået var svært høyt.

- Det er enkeltpersoner som jobber i frukt- og grøntavdelingene rundt omkring som daglig gjør jobben med å friste forbrukerne til å kjøpe mer frukt og grønt, og vi ønsker å motivere for at de fortsatt skal gjøre en god innsats. Ved å trekke frem de beste butikkene og de beste frukt- og grøntmedarbeiderne håper vi at nettopp disse vinnerne blir gode ambassadører som igjen inspirerer de øvrige butikkene i kjedene sine. Dette er meget viktige elementer i arbeidet med å nå de nasjonale kostholdsråd om 5 om dagen for hele nasjonen, sier direktør Guttorm Rebnes.