Gamle eplesorter er kommet til rette

Etter at savnede eplesorter ble etterlyst i 2007 er 12 sorter kommet til rette. Mostereple og Petrineeple er podet og bevart. Lokalsorter som Agaeple, Ekebakk og Ringerikseple er fortsatt som sunket i jorden, melder Skog og Landskap.

Hvert land har ansvar for å ta vare på sine genressurser og sine gamle (og nye) plantesorter.

Eplesorter som faller inn under Norges ansvar er betydningsfulle sorter som har oppstått eller blitt foredlet fram i Norge samt sorter fra utlandet som har vært dyrket mye og lenge i Norge, og som dermed har egenskaper som er viktige for våre dyrkingsforhold.

Lokalsorter og mutasjoner
I 2007 ble det gjort en grundig gjennomgang av hvilke sorter som ble mye brukt og hadde verdifulle egenskaper på 1900-tallet, og det ble konkludert med at 201 sorter burde bevares i Norge, såkalte mandatsorter. Av disse manglet 57 sorter, og de ble etterlyst. Etter egen ettersøkning og tips fra publikum er 12 av disse nå funnet.

De fleste av lokalsortene er funnet på Vestlandet. Det er sortene Leriseple, Nordfjordeple, Grindseple, Mostereple, Sylfesteple, Lærdalseple og Petrineeple. To sorter er funnet på Sørlandet; Grefstad-eple og Pederstrup. Sorten 'Guldborg' dukket tilfeldig opp i en pakke podekvist fra en privatperson, og de røde mutasjonene av sortene 'James Grieve' og 'Fuhr' er funnet. Alle disse blir nå bevart i de norske bevaringssamlingene.

Mangler eksperter på gamle sorter
Det er ingen enkel oppgave å identifisere eplesorter. De som foredler nye sorter, dyrker epler eller forsker på eplenes egenskaper kjenner godt sortene som har vært dyrket i Norge fra 1960-tallet og fram til i dag. Men de aller fleste av dem som kjente sortene som ble brukt i mellomkrigstida er nå gått bort. Det finnes heller ikke bilder eller gode beskrivelser av slike sorter.

Genressurssenteret må derfor ofte melde pass når vi får tilsendt epler til sortsbestemmelse. Epler vi får kan gjerne være av sorter vi etterlyser, men det er bortimot umulig når vi har hundrevis av mulige sortsnavn å velge blant og ingen fagpersoner til å hjelpe med identifiseringen. Eneste mulighet til å finne disse sortene er å treffe på personer som har trærne og som husker hvilke sorter de har.

Egne sorter i fruktbygdene
I tillegg til at noen sorter er lokalisert i Norge finnes også noen av våre viktige sorter bevart i de store fruktsamlingene til Pometet i København. Dette er Nordens største samling sorter av frukt og bær med ca 750 eplesorter. Mange av de samme sortene har vært dyrket både i Danmark og Norge (se lenke til Pometet nedenfor).

Fortsatt er det imidlertid 33 gamle norske lokalsorter som vi her gjør et siste forsøk på å finne. Listen inneholder 33 sortsnavn og opplysning om i hvilken fruktbygd de ble dyrket. Vi savner f.eks. 'Bueeple' og 'Stilkeple' fra Nes, 'Ekebakk' og 'Hildvinar' fra Innvik, 'Sognegrå' og 'Timeple' fra Gloppen og 'Floeple', 'Gjerteple' og 'Moskovitt' fra Kinsarvik. Hele listen kan lastes opp nedenfor.

Permanent bevaring av 150 sorter
Dersom det ikke lykkes å finne de savnede 33 sortene, vil Genressurssenteret konsentrere seg om å vedlikeholde de ca 150 mandatsortene som finnes i tilsammen 13 nasjonale klonarkiv for frukt. Disse sortene vil være tilgjengelig for alle som vil bruke dem. Informasjon om sortene finnes i vår sortsdatabase Finn fruktsorter via lenke i høyre meny.

I tillegg finnes kanskje ca 100 andre sorter i disse klonarkivene, som er samlet inn lokalt og som har lokalhistorisk interesse selv om de ikke har nasjonal genressursverdi. Informasjon om hvilke sorter det er vil etterhvert også komme på våre nettsider.

Artikkelen er tidligere publisert på www.skogoglandskap.no.