2012 blir humlens år

Min uttalelse baserer seg ikke på noe kinesisk horoskop, men heller på at Det norske hageselskap har valgt å sette fokus på pollinerende insekter, og spesielt humler, i 2012.

Flere steder i verden, også i Norge, forsvinner humlearter nå raskt. En rapport som er utarbeidet av Norsk institutt for naturforskning (NINA) viser at seks av Norges 34 humlearter har minsket sterkt i utbredelse de siste årene.

Blomsterenger forsvinner
Det er flere årsaker til dette, men en av de viktigste er at ville blomster, og med dem humlenes nektar- og pollenkilder, har minsket betraktelig de siste 100 årene. Før hadde vi store slåtte- og blomsterenger hvor det vokste et rikt innhold av blomstrende arter, men moderne landbruk, som er langt mer ensidig, har gjort at mange av disse engene er blitt borte. I stedet dyrkes det blomsterløse gressarter som slås inntil tre ganger i året.

Da både villbier og humler kun legger opp små lager av pollen og nektar, er de avhengige av å kunne høste nye forsyninger gjennom hele sesongen. Det er særlig viktig at det fins tilgang på pollen og nektar tidlig på våren, når humledronningene kommer ut av vinterdvalen og skal gå i gang med å bygge bol og legge egg.

Hvorfor er humlene så viktige?
Pollinerende insekter er helt avgjørende for frukt- og frøsetting på en rekke blomstrende planter. Mange av disse er viktige matkilder for mennesker. Uten pollinering ville det ikke bli epler, plommer, kirsebær, tomater, raps eller gresskar, bare for å nevne noe.

Uten pollinering ville en rekke arter slutte å sette frø og dø ut. Både ville vekster og hageplanter. Og uten pollineringshjelp ville det snart bli vanskelig å produsere matvarer.

Så hva kan du gjøre?
Humler er som andre pollinerende insekter avhengig av nektar og pollen så snart de begynner å røre på seg om våren. Tidlige vårblomstrende busker som for eksempel seljer (Salix) er en viktig kilde for pollen tidlig om året, men du kan hjelpe til og supplere vårkostholdet til humlene ved å plante nektarrike planter som blomstrer tidlig, for eksempel vårkornell, snøklokker, krokus, russeblåstjerne snøstjerne, vårlyng og primula.

Ikke bare gleder du deg selv med disse tidlige blomstrene, men humlene vil også få nytte av dem. Selv hadde jeg stor glede av å beskue humler på de tidligste løkvekstene i hagen i våres, på en tid som det ikke var mange av naturens ville vekster som hadde begynt blomstringen.

Gjør en forskjell!
De aller fleste av de plantene som er gode for pollinerende insekter er også vakre, dyrkningverdige planter som hageeiere vil ha glede av. Men tenk litt på hva du planter. For eksempel vil enkle blomster ha mer pollen og nektar enn fylte blomster, hvor både nektar og pollen kan være utilgjengelig for insektene, fordi lag på lag med kronblader blokkerer veien.

Ved å plante en summende hage kan du være med på å gjøre en forskjell.