23 skogsområder i Sør-Norge vernet

Miljøverndepartementet har fått klarsignal til vern av 252 kvadratkilometer norsk natur. 23 skogsområder fra Trøndelag til Agder får dermed spire og gro i fred.

Formålet med vern av skogsområdene er å ta vare på truede arter og naturtyper i norsk skognatur og å bidra til et representativt vern av skogtyper, skriver departementet om vedtaket, som ble formalisert i statsråd fredag.

Halvparten av naturreservatene ligger i Nord-Trøndelag, hvor regjeringen også har utvidet Rinnleiret naturreservat. De øvrige vernede områdene ligger i Møre og Romsdal, Buskerud, Telemark, Akershus, Vest-Agder og Aust-Agder.

– Skogvern er et viktig tiltak for å sikre norsk naturmangfold. Norge har stor variasjon av skogtyper, også skogtyper som er internasjonalt sjeldne. Vernevedtaket er derfor viktig for å sikre truede arter og naturtyper i norsk skognatur, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

79 av de 252 kvadratkilometerne som nå er vernet, er produktiv skog. Miljøverndepartementet skriver at områdene er viktige leveområder for et stort antall truede arter, som orkideen marisko. Verneplanen beskytter også kystgranskog, som Norge har et internasjonalt ansvar for å ivareta.

Solheim påpeker også at Rinnleiret naturreservat har spesielt stor betydning som trekk- og overvintringsområde for våtmarksfugl.