Hagemuligheter i november

Det er ikke helt slutt i hagen selv om blå grader og snø ligger rett foran oss. Mange muligheter til hage- og naturopplevelser er det også i denne måneden. Her får du noen tips til hva du kan gjøre i denne tida. (Bildekarusell)

I november kan det bli rim på all vegetasjon etter at tåka har lagt seg nedpå i løpet av natta. Etter hvert kanskje fem til ti varmegrader og strålende, men litt lav sol ute.

Ikke mer å gjøre ut i hagen og ellers i naturen før det kommer snø? Joda, du kan fremdeles nyte, høste og rydde.

Nyte
− I november er alltid lys- og fargenyansene på det beste, sa en god kunstmalende venn.− Det er tiden hvor naturen er full av sjatteringer, men det må man trene seg opp til å se, sa hun videre.

Landskapet har falt til ro. De harde sommerskyggene er borte og det snødekte vinterlandskapet har ikke lagt seg ennå, selvfølgelig avhengig av hvor i landet man er. Ta med kameraet og fotografer i hagen en tidlig rimete morgen, en solskinnsdag eller en tåkefylt ettermiddag. Da vil du garantert få tak i motiver du kan bruke både til julehilsener og i andre sammenhenger.

Rydd og rengjør
Plantene har visnet ned, alt løvet er borte fra trær og busker, men har du ikke rukket å rydde alle steder, så finnes det håp. Den siste oppryddingen før vinteren kan du gjøre nå.

Rengjør redskap, tøm og vask potter og urner og forsyn dem innendørs for vinteren. Husk at plantesjukdommer ofte kan overleve i jord og dødt plantemateriale og smitte nye planter neste vår. Har du planter som krever innpakking eller dekking, så gjør det nå. Det er ikke for seint. Legg granbar over utsatte planter eller dekk med annet egnet materiale.

Mate fuglene
Vil du ha småfugler i hagen om vinteren, må du begynne å fôre om høsten og slutte først når våren kommer. Start fôring når fuglene normalt ikke finner frø og lignende lenger. Får de mat bare ved juletider og ikke videre utover vinteren gjør det vondt verre.

Samle
Bor du i et snøfattig område i november, så samle det du trenger til å lage dekorasjoner både for innvendig og utvendig bruk. Klipp litt av busker eller trær som kan unnvære noen greiner uten at plantene tar skade. Fine farger, former eller strukturer finnes på buskene sibirkornell, vrihassel, vripil nyper, snøbær, mispelarter med bær, og rognebær. Planter som ennå har bærene i behold kan legges i fryseren og tas opp og brukes utendørs når julen kommer.

Er det frost ute vil bærene beholde friskheten. Samle også kongler, mose, lav og dekorative frøkapsler. Gå ut og se, du vil garantert finne noen du kan bruke.