Fargerik halloween med blomster og spøkelser

Halloween nærmer seg med stormskritt. Mandag 31. oktober er det spøkelsenes egen festkveld. Sjekk våre tips for bordekorasjon og pynt med fargerike planter.

La hekser og spøkesler få feste ved et bord dekorert med oransjefargede blomster, gresskarlykter og stearinlys.

- Bordet kan dekoreres med miniplanter, snittblomster eller små plantedekorasjoner. Her er mulighetene mange for å skape et hyggelig og spøkefullt festbord, sier daglig leder Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Fest i høstmørket
Gresskaret har blitt et symbol for denne spesielle feiringen, og har sin naturlige plass ved inngangsdøren, gjerne med utskåret ansikt og et stearinlys inni. De dominerende fargene tilknyttet feiringen er oransje og svart. Festbordet kan man dekke med sort duk og pyntes med gresskar og oransje blomster og planter.

Tips til pynting
Prydpepper (Capsicum) eller jerusalemsøtvier (Solanum) er planter som begge har små morsomme frukter. Plantene kan settes på bordet som de er, eller man kan bruke fruktene og strø dem rundt på bordet som dekor. Snittblomster kan brukes med kort stilk i små vaser med sortfarget vann.

Små gresskar kan legges på bordet som dekor, og store gresskar kan hules ut, og brukes med stearinlys inni.

En artig idee til bordkort, er å hule ut et minigresskar hvor en mini idtopp (Kalanchoe) settes oppi. Planten har kraftige robuste blader som gjør at du kan skrive navnet til gjesten direkte på bladet med tusj.

Planter som finnes i oransje nyanser og passer til Halloween:

• Gerbera
• Ildtopp
• Krysantemum
• Prydpepper eller Jerusalemsøtvie
• Begonia
• Potteroser
• Hawaiirose
• Snittblomster som liljer, gerbera, krysantemum og roser kan fint brukes.

Nytt i Norge, gammelt i USA
Halloween er en relativt ny skikk i Norge, men en over hundre år gammel og svært populær skikk i USA. Halloween er det engelske navnet på Allehelgensaften, og er den katolske minnefesten for helgener og martyrer.

Feiringen har også trekk fra flere hedenske høstfester, blant annet kelternes fest for dødsguden Samhain og den romerske festivalen for Pomona.

Halloween er framfor alt en feiring for barna som denne kvelden kler seg ut og går fra hus til hus og sier «Knask eller knep», i håp om å få utdelt en solid mengde godterier. Også mange voksne vil gjerne feire Halloween sammen med venner og familie