Vil få fart på moltedyrkingen

Norske bærforskere ønsker å få fart på kommersiell moltedyrking.

Mens bringebær dyrkes kommersielt og er økonomisk viktig i flere land, er det lite næringsaktivitet rundt molter. Det ønsker norske bærforskere å gjøre noe med.

Både bringebær og molter er planter i rosefamilien. Molter inneholder generelt mye mindre antocyaniner – en type antioksidanter - enn bringebær. Molter inneholder imidlertid mye vitamin C og en type garvestoffer som har mange helsemessige fordeler.

Mer å hente
– Kommersiell dyrking av molter har vist seg å være vanskelig, og foreløpig er det liten produksjon av forskjellige molteprodukter. Ett alternativ er derfor å sette nye og bedre sorter ut på myrene og åpne opp for større næringsaktivitet på den måten, sier forskningssjef Inger Martinussen ved Bioforsk Nord i Tromsø, som har ansvar for foredling av ville bær i Norge.

Arv og miljø
For å forbedre utvalget og utvikle nye sorter av molter og bringebær er det viktig å ha kjennskap til hvordan arv og miljø påvirker plantenes egenskaper som bærstørrelse, antall blomster, antall skudd, smak og innhold av helsebringende stoffer.

– Det er veldig viktig å vite om det er arv eller miljø som påvirker ulike egenskaper når man driver med avlsarbeid. Vi lager krysninger mellom planter for å studere dette systematisk, sier Martinussen.

Prosjektet har hatt støtte fra Matprogrammet i Norges forskningsråd i fire år.

Les hele saken om moltedyrking hos Forskningsrådet.