Norsk frukt fyller butikkhyllene

Årets avling av norske plommer og epler er på vei til butikkene. Det ligger ikke an til noe toppår for de fleste frukt og bærslagene i år, men plommehøsten ser ut til å bli bra.

– Plommesesongen ser lovende ut, både når det gjelder kvalitet og volum. Produsentene har begynt å plukke plommer og tidlige sorter av epler denne uken, forteller rådgiver Tone Gislerud i Norsk Landbruksrådgiving. Hun har Telemark som sitt område.

Varierende for epler
Også på Vestlandet er plomme- og eplesesongen så smått i gang. Plommer ser det bra ut for, mens mengden og kvaliteten på eplene varierer.

– Sesongen er preget av den kalde våren. De sortene som blomstret tidlig ser bra ut, mens de som blomstret etter at været ble kaldere i mai gir forholdsvis svake avlinger mange steder, sier rådgiver Rune Vereide i Nordfjord.

Han forteller at den kalde og våte vekstsesongen i mai og juni har hatt uheldige konsekvenser for fruktkvaliteten enkelte steder. I mange hager er eplehøsten plaget av skurv. Men juli var ikke så verst.

– Temperaturen lå i gjennomsnitt 1 – 2 grader over normalen, så tilveksten har gått bra. Men vi trenger en uke med godt vær nå for å få topp kvalitet.

Snart slutt for moreller
Dyrkingen av moreller er økende i Sogn og Fjordane. Året 2011 blir ikke av de største volummessig, men det har vært veldig god kvalitet, forteller rådgiver Marianne Bøtun i Norsk Landbruksrådgiving. Også morellsesongen fikk seg en knekk av det kalde været i vår.

Nå går morellsesongen mot slutten, både i Sogn og Fjordane og de andre delene av landet der dette er en viktig produksjon.

Rådgiver Endre Bjotveit i Norsk Fruktrådgiving i Hardanger forteller at det har vært en forholdsvis vanskelig sesong for morelldyrkerne. Kjølig vær og mye regn i løpet av sommeren har bidratt til at årets avling ikke har vært særlig stor.

Også fra fruktdyrkerne i Hardanger er plommene nå på full fart ut i butikkene. Det er i første rekke høstingen av sortene Edda og Opal som er kommet i gang.

Fortsatt norske bær
Den norske jordbærsesongen er nesten helt over, men bringebær selger fortsatt godt.

Sogn og Fjordane er det store bringebærfylket, og stadig mer av bærene dyrkes i plasttunneler.

– Sesongen blir utvidet både ved at plukkingen kan starte tidligere og den kan hales ut lengre ved tunneldyrking, sier Bøtun.

Hennes kollega Rune Vereide forteller at årets avling mange steder er bedre enn fjorårets. Men mer av bærene går til fabrikkproduksjon fordi kvaliteten er redusert på grunn av dårlig vær.

– Været har gjort at de som dyrker bringebær i tunnel får godt betalt for det i år. Jeg tror nok dette året vil sette ny fart i dyrking i plasttunneler, sier Vereide.

Les også: Dårlig eplesesong i Hardanger