Grønn hekk på fjellet

Jeg har en hytte på fjellet, Geilo, hvor vi har en minst 20 år gammel dvergfuruhekk. Denne har vi nå klippet ned til ca 2 meters høyde i 15 år.

Nå er røttene blitt så store at de truer med å sprenge ut en mur. Vi > vil derfor kvitte oss med denne hekken. Er blitt fortalt at vi kan hugge ned til grunnen, og at de da ikke vil spire igjen fra roten. Å få opp røttene med gravemaskin er meget vanskelig, så vi håper at røttene rett og slett kan bli værende i jorden.

Spørsmålet er videre hva kan vi plante i stedet? Det må være evig grønt, og bli ca 1,5 til 2 m. Helst ikke tuja.

Hilsen Mette

Hei Mette

Hvis du ikke kan få fjernet de gamle røttene, må du evt. plante den nye hekken "innenfor" den gamle, slik at den får etablert seg godt. Det er ikke så mye annet enn furu som er eviggrønt og som vokser i 900 meters høyde over havet. Tuja vil ikke klare seg, og jeg tviler på at gran vil trives.

Alternativet er en hekk av Fjellbjørk, men den er jo ikke vintergrønn og er vel på grensen til å kunne klare seg den også....

Naturen har dessverre ikke noen spennende alternativ til deg i denne herdighetssonen, annet enn å satse på en lignende hekk.

Med vennlig hilsen
Marit Næss