Beplantning mot nabohus

Utsikten fra stua er rett inn i husveggen til naboen som bor bare 8 meter unna. Mellom husene er det en lav hekk som fungerer som gjerde og som jeg derfor vil bevare. Jeg skulle gjerne planet noen trær som kan gi noe hyggeligere å hvile blikket på enn en husvegg.

Kan du anbefale meg noen prydtrær eller lignende som kan passe? For eksempel syriner e .l? Men gjerne trær som blomstrer både tidlig og sent på sommeren. Trærne bør helst være på tundt tre meter for at det skal ses fra stuen. Går det an å få tak i trær som har den høyden?

Hilsen Kari

Hei Kari

Rødbladet blærespirea - Physocarpus opulifolius 'Diabolo' - blir opp mot 2 m ganske raskt. Det er egentlig en busk, med vinrøde blader. Får hvitrosa blomster om våren.

Svartsurbær - Aronia melanocarpa - det finnes to typer, den ene er ganske storvokst. Sjekk i hagesenteret. Den skulle bli 2- 2,5m i løpet av noen år.

Svarthyll - den vanlige grønne og variegata blir fort ganske store. Finnes også rødbladet, men de er mer sarte enn de andre.

Rødhyll - den limegrønne 'Sutherland Gold' er vakker. Blir 2 – 4 meter.

Sneballbusk - Viburnum opulus 'Roseum'. Får store hvite “sneball-lignende” blomsterklaser.

Gulbladet blærespirea - Physocarpus opulifolius ‘Dart’s Gold’. Flott limegrønn busk

Sibirertebusk - Caragana arborescens. Får gule blomster og sorte ertebelger.

Parykkbusk - Cotinus coggyria. Flott vinrød busk med masser av små parykklignende “trådblomster”

Sibirlønn - Acer ginnala. Lite tre med flotte blader om høsten

Hvitrogn - Sorbus koehneana. Rognebærtre med flotte høstfarger og hvite, store rognebær.

Duftskjærsmin - Philadelphus coronarius. Vokser også relativt hurtig og får hvite duftende blomster på forsommeren.

Dette var et lite utvalg av planter du kan supplere med. Jeg vet ikke hvilken herdighetssone du bor i, hvilket jordsmonn du har eller hvor mye sol/halvskygge det er på plassen de skal stå på, så du må selv slå disse plantene opp i en hagebok, for å sjekke om de vil trives der du bor.

De fleste små trær er buskaktige, så også med de fleste ovennevnte. Foreslår derfor at du lager samplantinger av f eks 3 planter og lar disse sammen ta seg av blomstringen på forskjellige tidspunkt. Hvis du kan få til 3 slike samplantinger vil du få mye flott å hvile øynene på! Lykke til med prosjektet!

Med vennlig hilsen
Marit Næss