Hagelykke på Toten

På Skreia på Toten dyrker Helen Fredholm den engelske hagefilosofien "Cottage Garden". Hver helg åpner hun porten for publikum til romantiske og naturlige hageopplevelser.

Hver lørdag og søndag ut august er Fredholms hage åpen for publikum.

- Vi ønsker å inspirere og dele hageglede med andre. Vår filosofi er at hagen skal være til glede, med farger, dufter, frodige planter og lune kroker til å nyte en kaffekopp, sier Helen Fredholm.

Hun er innehaver og opphavskvinne bak Fredholm Hageopplevelser, men understreker at det hele er et familieprosjekt hvor både mann og barn er involvert.

Ugress ingen hindring
Fredholm ønsker å vise at en hage kan nytes uten at den er striglet, ved blant annet å benytte villige og billige planter som finner sin egen nye plass for hvert år.

- Vi gleder oss over en giftfri hage og forsøker å vise at hagen kan gi mye glede på tross av litt ugras og lus. Når plantene stelles og trives blir det færre lus og andre skadedyr, og dersom man planter tett og lar villige planter fylle naken jord, fortrenges ugraset, forteller hageentusiasten.

Frodig og avslappet hagestil
Denne hagefilosofien blir av engelskmennene kalt ”Cottage garden”. Det skal det være frodige, store planter, med gode dufter.

Fredholm ønsker at en hagevandring skal by på overraskelser, inspirasjon og opplevelser rundt neste sving.

- Vi gleder oss over hagegjester fra lokalmiljøet, og at gjester fra det ganske land finner fram til oss synes vi er ekstra trivelig. At engelskmenn opplever hagen vår som en ekte ”Cottage Garden” synes vi er stor stas, sier Helen Fredholm.

Hun håper at et besøk i hennes hage ikke skal gi komplekser over egen hage, men istedet gi inspirasjon og iver til å nyte sin egen hage til fulle.

Klematis i full blomst
Fredholm forteller til hage.no at hun har mellom 40-50 typer klematis, og at de nå snart er på sitt flotteste.

- På våren og tidlig på sommeren er veldig mange opptatt av hagen og at det skal blomstre. Hagesentrene opplever stor pågang i denne perioden. I overgangen juni/juli er det mye som er avblomstret, sier hun og understreker at det er fullt mulig å forlenge blomstringstiden ved å velge de riktige plantene.

- Det er mange flotte planter og blomster som har sin storhetstid i juli og utover sensommeren, sier hun og viser til klematisen som eksempel.

Foruten omvisning byr Fredholm på et lite utsalg av planter og hagerelaterte ting, samt enkel servering.

Du kan lese mer om Fredholm Hageopplevelser her.