Gleder seg stort til superhagen blir ferdig

– Nå skal jeg stå ute og lage mat hele året, sier Ine Sollie Narten lattermildt mens hun viser oss rundt på det som skal bli familiens nye utekjøkken. Hage.no har fulgt et designhageprosjekt på Jessheim, og 14. juni skal den stå ferdig. (Bildekarusell)

I boligfeltet Nordbyhagen på Jessheim har det vært hektisk aktivitet utenfor ett av husene i over en måned nå. I mai startet grunnarbeidene på det som om kort tid blir et helt nytt uterom, skreddersydd etter huseiernes ønsker og behov.

Familien Heinrich/Sollie Narten med sine to barn flyttet inn i huset tidlig i fjor. Boligen er bare halvannet år gammel og ingen ting var gjort med uteområdet. – Her var det ikke en gang plen, bare masse gresstuster og ugress, sier Sollie Narten.

Ville utnytte plassen og skjerme for innsyn
Behov for å få det funksjonelt og pent utendørs, samt skjerming mot naboer og vei sto sentralt da hagen skulle planlegges

Tomtene på feltet er små og husene står tett.  – Vi ønsket derfor å utnytte plassen best mulig, og få en uteplass som kan tjene flere formål, for eksempel matlaging, sier Sollie Narten. Hun glad i å lage mat, og gleder seg stort til å ta i bruk det nye utekjøkkenet – som får en sentral plass.

Opprinnelig hadde huset en ordinær terrasse som var bygd likt for alle husene i boligfeltet. Denne ble revet til fordel for nybygde terrasser på flere nivåer til ulike formål, f eks med egen sittegruppe og spiseavdeling.

Et viktig ønske var også at det nye uterommet måtte være enkelt å holde vedlike, siden familien er travel og jobber mye.

Lek, kos og avslapping
I samarbeid med hagedesigner Darren Saines har de kommet frem til en løsning som skal ivareta både avslapping, lek og hygge for både store og små.

Prosjektleder Gunn Rønningen i Darren Saines forteller at det blir rikelig med beplantning på tomta når alt står ferdig. Plantene skal både skjerme mot innsyn og skape miljø:

– Det blir flere plantebed samt helt nye plantekasser på sydsiden. I disse skal det plantes barlind. I tillegg blir det hekk rundt hele eiendommen, sier Rønningen.

Alt blir nytt
I tillegg til nye terrasser og trapper, vil hele eiendommen utendørs få en total makeover. Det støpes såle og fundament til garasje, det legges belegningstein og heller fra innkjørsel til inngang og rundt en liten sitteplass for morgensol.

Det blir også bygd en pergola i stål, samt levegger mot gaten og nabohus. Håndverkerne lager også en plassbygd benk/sofa i det som blir en egen utestue. Barna skal også ha sitt, og de får en flekk med plen slik at de kan spille ball.

Bruke mer tid hjemme
– Heretter kommer vi til å tilbringe så mye tid utendørs som mulig. Siden jeg ukependler til utlandet, foretrekker jeg å bruke tiden hjemme med familien fremfor å reise bort når jeg har fri, sier Sollie Narten.

Hun røper også at de til sommeren vil invitere kolleger og naboer til hageselskap - og regner med at den nye utestuen blir det foretrukne oppholdsstedet - så sant været er noenlunde.

Like over pinse vil hage.no presentere det ferdige resultatet.