Norges første levende vegg

Den renser luften, gir bedre akustikk og er en fryd for øyet. De ansatte i Norsk Medisinaldepot i Oslo kan glede seg over Norges første levende vegg i kantinen når de snart flytter inn i splitter nytt kontor- og lagerbygg. (Bildekarusell)

Det grønne ”veggmaleriet” består av 1812 levende planter og er 8 meter bredt og 3,5 meter høyt. Grønnplanter som husfred, fredsliljer og ulike sukkulenter vokser i et steinullmateriale og vannes med et sinnrikt vanningssystem som kan styres via mobiltelefon.

Bedre inneklima og helse
-Foruten det rent estetiske, har veggen stor nytteverdi. Den forbedrer akustikken og bidrar til å rense luften. Denne planteveggen kan forbruke all den CO2 som de ansatte i denne etasjen puster ut, sier daglig leder Arvid Ekle i Anlegg og Utemiljø.

Trondheimsfirmaet har levert og montert veggen, og er importør av plantesystemet som er utviklet av det britiske selskapet Biotecture, som har spesialisert seg på grønne, levende vegger.

-”Green walls” har vært på markedet i Europa i noen år, men er nytt i Norge, sier Ekle. Han kan bekrefte at interessen for dette er sterkt økende, ikke minst fra arkitekter og utbyggere.

Ekle er opptatt av helse- og miljøgevinsten ved slike vegger: - Bedre luftkvalitet, demping av lyd og sanseopplevelsen ved å se på noe levende og vakkert kan utvilsomt ha en positiv effekt på folks helse, sier han.

Urtevegger i restauranter
Også restauranter har begynt å ta i bruk grønne vegger for å dyrke blant annet urter, sier Ekle, og viser til flere London-restrauranter som eksempel.

I årets Chelsea Flower Show var det flere av utstillingshagene som hadde grønne vegger som var designet, bygget og levert av Biotecture. Den mest spektakulære var The B&Q Garden, som var en ni meter høy kjøkkenhage med urter og grønnsaker. Også A Monaco Garden hadde dette systemet, men i mindre skala.

Les mer om den ni meter høye grønne veggen i B&Q Garden her. Bilder fra Monaco-hagen finner du i bildekarusellen her.

Arvid Ekle bekrefter at grønne vegger ikke er det billigste i bygging og drift, men at de kan gi stor helsegevinst på sikt. Foreløpig er disse systemene mest aktuelle for større næringsbygg og hoteller, men Ekle tror etter hvert at også private vil kunne få øynene opp for disse løsningene.

Selv skal han anlegge en levende vegg utendørs i sin egen bolig i Trondheim. – Det blir på den mest værharde veggen der nordavinden tar skikkelig, så får jeg testet hva den tåler, avlsutter Ekle.