Loire en dal med blomstrende slott og god vin

Er man interessert i slott, vakre hager og vin, er det verdt å ta en tur til Loiredalen i Frankrike. Hage.no har besøkt dette flotte, frodige landskapet sørøst for Paris. (Bildekarusell)

Loiredalen er kjent for sin grøderike jord og for sine mange slott og koselige byer og landsbyer som er bygget opp av kalkstein. Overalt finner man flotte hager.

Det er mye historie i denne dalen som først og fremst er kjent for sine gode hvitviner. Sancerre kommer herfra, men det er også noen steder som har en fantastisk rødvin. Vi har besøkt vingården Couly-Dutheil i Chinon. Gården som er inne i sitt nittiende år, er ikke minst kjent for sine røde viner som er produsert på Cabernet Franc-druen.

Rundt store elver som Loire skapes en egen ro og harmoni. Vannet fra elva gjør også at man kan utnytte den gode jorda. Her er det store, lettstelte gårder. En hver må forstå at det må være mer lønnsomt å drive gardsbruk her enn i brattlente lier hjemme i Norge. Når man ser på mange av de flotte bygningene, forstår man også at jorda har gitt mye rikdom til folket som lever i dalen. Størrelsen på husene varierer, og rikdommen har nok vært noe skjevt fordelt. De rike har vært og er svært rike.

De mange kirkene og klostrene viser ellers at religionen har stått sterkt. Kirken har vært en stor maktfaktor som også har kostet innbyggerne dyrt. Det mange katedraler, andre kirkebygg og klostere rundt om. På turen vi nylig hadde til Loiredalen besøkte vi også det store nonneklosteret Abbayedefontevraud. Dette klosteret ble anlagt så tidlig om i 1101. Mange berømtheter ligger begravd i klosteret, bl a Richard Løvehjerte. Klosteret har også vært brukt som fengsel. Napoleon hadde i sin tid 2 000 fanger i klosteret. Under siste krig brukte også nazistene klosteret som fengsel.

Klosteret er i dag ett av flaggskipet i Loiredalen som også står på Unescos verdensarvliste. I klosteret har man også tatt vare på den gamle hagen hvor nonnene dyrket alt fra skjønne blomster og til krydder og medisinplanter.

En av de mest kjente hagene i Frankrike finner man ved slottet i Villandry. Dette er også et av landets største turiststeder. Selve slottet som er fra rennessansetiden, er en opplevelse, men det som nærmest tar pusten fra en er de enorme hageanlegget. Det plantes ut ca 85 000 grønnsaksplanter og 125 000 blomsterplanter i tillegg til trær i alle størrelser og fasonger. Ti garterne pluss mange andre jobber året rundt for at hagen skal være mest mulig presentabel i sesongen. De aller fleste plantene drives frem i egne drivhus. Rundt Le Château de Volliandry er det en stor vollgrav fylt med vann hvor det svømmer store mengder med fisk. De synes å leve godt.

Slottet som ble fullført i 1536, har gjennom generasjonene huset mange rike, velstående mennesker som hadde stor makt og innflytelse i denne del av landet.

Hageanlegget er delt opp i ulike opplevelsesoner. Alt er stilrent, velstelt og vakkert. Her finner man den ornamentale hagen, vannhagen, solhagen, her finner man labyrinter, grønnsaks- og krydderhagen.

Utgangspunktet for vår reise var Paris som er en svært vakker by med mange flotte hageanlegg. Vi besøkte ikke Versailles denne gangen. I stedet tok vi en båttur på Seinen. Det å nyte utsikten fra båtdekket i den varme brisen gjør inntrykk. Det ene monumentale bygget overgår det andre – og så er det blomstene og plantene. Det er hengende hager overalt.