Trygt å spise grønnsaker i Norge

På møtet med EU-kommisjonen kom det ikke fram nye opplysninger som bidrar til å avklare E. coli-utbruddet. Mattilsynet anser tomater, agurker og salat på det norske markedet som trygge å spise.

På møtet med EU-kommisjonen i dag kom det ikke fram nye opplysninger som bidrar til å avklare E. coli-utbruddet. Tyske myndigheter fortsetter jakten på smittekilden og opprettholder advarsel mot å spise salat, agurk og tomat.

Det norske markedet er tilnærmet 100 prosent selvforsynt med agurker og tomater. Norge importerer beskjedne mengder salat fra Tyskland. Denne salaten er prøvetatt av virksomhet, og det er ikke funnet E.coli-bakterier på disse produktene. Mattilsynet anser dermed tomater, agurker og salat på det norske markedet som trygge å spise.

- Mattilsynet vil understreke at ingenting tyder på at vi har et E.coli-utbrudd i Norge, sier seksjonssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet. - Utbruddet foregår hovedsakelig i Tyskland og blant personer som har besøkt Tyskland.

Tyske myndigheter har bekreftet funn av farlige E.coli-bakterier i agurk fra Spania, men bakteriestammen er ikke identisk med utbruddsstammen som har ført til E. coli-utbruddet i Tyskland.

Mattilsynet har tidligere tatt ut prøver av økologisk agurk for analyser. Analysene utføres av Veterinærinstituttet, og prøvesvar kan ventes i løpet av to uker.

Mattilsynet følger tett med på utviklingen av E. coli-utbruddet i Tyskland, og deltar i daglige telefonmøter med EU-landene.

Mattilsynet oppfordrer nordmenn som skal reise til Tyskland om å følge råd fra de tyske helse- og matmyndighetene.