Hagen er åpen på Villa Grande

Hageanlegget til Villa Grande på Bygdøy i Oslo er i sin andre vekstsesong og er åpent for publikum hver dag hele året.

Hagen er plantet til med stauder og blomstrende busker som rhododendron og syriner.

Det var offisiell åpning av rehabiliterte Villa Grande i 2005, da Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) flyttet inn i lokalene.

Det ble laget et flott adkomstparti på forsiden av huset med stenlagt gårdsplass, benker og staudebed. På baksiden av huset ble terrassen lagt på nytt og et nytt vannspeil ble lagt i fotavtrykket til den gamle karpedammen.

Resten av hagen på baksiden av huset ble det ikke gjort så mye med før Statsbygg i 2009 opparbeidet også denne delen av hageanlegget. Nå kan besøkende nyte blomstene og det grønne etter å ha opplevd utstillingen innendørs.

Hovedgrepene var å gjenopprette stiene, etablere staudebed og åpne opp landskapsrommet med siktlinjer ned til fjorden. Man har brukt elementene fra den opprinnelige hagen, men i en moderne tolkning. Syrinbuskene er det eneste som gjenstår fra den opprinnelige hagen.

Mellom gressplenen og skråningen med rhododendronbusker står det en barlindhekk som erstattet en høy thujahekk som tok både lys og utsikt.

I gressplenen er det nå lagt et rutenett av skiferfliser – i den opprinnelige hagen var skiferflisene lagt slik at de speilet husets fasade mot hagen. Hagens stier snor seg gjennom et skogsparti, og her er det plantet store stauder som trives i skyggen, blant annet hosta, melder Statsbygg.

Les mer om Villa Grande her.