En halv million om dagen

Nordmenn kjøper i overkant av en halv million tulipaner om dagen i tulipansesongen.

I overkant av en halv million tulipaner om dagen, så mange tulipaner kjøper nordmenn i tulipansesongen.

Tulipansesongen strekker seg fra desember til april, og totalt selges det 75 millioner tulipaner, forteller informasjonsansvarlig Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Tulipanene vi kjøper i Norge er produsert av norske gartnere. Det betyr at det er kort vei fra gartneren til blomsterforretningen og hjem til deg, påpeker Bergh

Fremdeles populær
Selv etter 400 år er tulipaner fremdeles på mote. Vi nordmenn har dyrket tulipaner omtrent like lenge som hollenderne. Nå, over 400 år etter at de første tulipanene kom til Norge, er tulipanen fremdeles en populær blomst.

Produksjonen av tulipaner er blitt svært spesialisert de siste årene. Fra å være mange små produsenter er det nå forholdsvis få, men store gartnerier som produserer og forsyner hele landet med tulipaner.

Nærhet til markedet er en stor fordel når det gjelder holdbarhet, også for tulipaner, og dette kan vi som forbrukere nyte godt av.

70 ulike tulipansorter
De norske produsentene må hele tiden holde seg oppdatert på hvilke farger som er gjeldene. Gjennom tulipansesongen kan en produsent bruke opptil 70 ulike tulipansorter for å ha et bredt utvalg og den best tilpassede tulipansorten til enhver årstid og høytid. Til morsdag og Valetindagen går det mye av røde og rosa sorter, mens rundt påsketider er 70 % av det som produseres gule sorter.

Uten vann
Tulipaner kan du også kjøpe "tørre", dvs. at de ikke har stått i vann, men har vært lagret kjølig etter at de ble snittet. Tulipanene visner ikke med denne behandlingen, men ”går i dvale”. Det dannes en hinne over snittet i stilken, og planten sparer vann. Det er derfor viktig å lage nytt snitt i stilken slik at planten klarer å suge opp vann. La de nysnittede tulipanene stå i vannet med papiret på et par timer før du arrangerer dem i vasen.

For langvarig tulipanglede er det lurt å sette blomstene kjølig om natten.

Historien om tulipanvasen
Da tulipaner kom for salg i Europa i det 17 århundre, var de ikke hverdagskost. Folk som hadde nok penger til å kjøpe tulipaner ville gjøre mest mulig ut av blomstene. De fikk laget spesielle vaser, og disse ble kunstverk i seg selv.

Vasene var utformet med små hulrom til hver enkelt tulipan. Slik skulle skjønnheten hos blomstene komme bedre frem. Hadde du råd til tulipaner, hadde du også råd til å få laget spesielle vaser til disse vakre blomstene.