Voksne strømmer til gartnerutdanningen

Voksenopplæringen på gartnerutdanningen er mer populær enn noen gang. Allerede nå har fagskolen Vea flere søkere enn plasser til utdanningen, som starter først i august.

Voksne som ønsker utdanning innen gartnerfag strømmer nemlig til Vea, som er Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører i Moelv.

– Vi hadde 33 søkere til 25 plasser pr 7. mars. På samme tid i fjor hadde vi bare ni søkere, sier markeds- og informasjonsrådgiver Dorte Finstad. Skolen endte til slutt opp med 44 søkere til 25 plasser.

– Den tidlige tilstrømmingen kan ganske enkelt skyldes at flere er tidligere ute med å søke. Men det kan også bety at vi i år kan forvente å få mange flere søkere, mener Finstad. Hun opplyser også at ikke alle som blir tilbudt plass, velger å benytte den.

Det er ikke så mange skoler som tilbyr gartnerutdanning på deltid for voksne, og Finstad mener det kan være en av årsakene til at Vea opplever stor pågang.

Samlingsbasert
Gartnerutdanningen på Vea er samlingsbasert, det vil si at elevene er på skolen en uke om gangen, 14 uker pr. skoleår. Undervisningen er både teoretisk og praktisk rettet. På de to årene de er elever på Vea går de gjennom programfagene for ” VG2 landbruk og gartnernæring” og ”VG3 gartnernæring”.

Alle aldre, fra hele landet
Finstad opplyser at studentene er i alle aldre og kommer fra hele landet. De har studiekompetanse, eller annen utdanning og yrkeserfaring fra før.

– Noen studerer hos oss fordi de må omskolere seg, mens andre følger en drøm om å bli gartner. Noen er også veldig målrettet ved at de ønsker å ta Fagskoleutdanningen Park- og hagedrift, og da må de ha bestått gartnerutdanning før de kan komme inn på Fagskolen, sier Finstad

Ventelister i fjor
Forrige skoleår hadde Vea ventelister på voksenopplæringen, og det var ikke alle som ønsket å ta utdanningen som fikk mulighet til det.

Av de 25 som ble tilbudt studieplass og møtte til skolestart i fjor, var det kun én som sluttet.

Det er fortløpende opptak frem til studiestart 16 august. Finstad oppfordrer alle som ønsker det til å søke, siden det alltids er noen som takker nei til plass.

Trenger du mer informasjon om gartnerutdanning på deltid?

www.vea-fs.no
www.naturbruksskolene.no
www.naturbruk.no