Frodighet, mangfold og fantastisk fint

Hagen er et syn hele sommerhalvåret. Det bugner i krukker, på vegger og i bed, og den byr på opplevelser hele året. Samtidig snakker eierekteparet om enkelt vedlikehold. Hvordan er det mulig?

Eiendommen ligger i Forsand i Ryfylke, med utsikt over Høgsfjorden. Mer kjente stedsnavn i Forsand er kanskje Prekestolen og Lysefjorden. Området har milde vintre og gode sommertemperaturer. Så naturen er på parets side. Hagen ble anlagt i 1994, mens Gunvor og Kjell Nedrehagen bodde i Sandnes. Egentlig bygde de seg generasjonshytte med hovedleilighet, anneks og dobbel garasje. Etter noen år fant de ut at de brukte så mye tid på hytten, at de omregistrerte den til helårsbolig og flyttet inn for godt.

Hage i høy alder
Utsikten og beliggenheten er fantastisk. Men tomten var en sørvendt lang, høy og ikke så bred "tarm". Høydeforskjellen tok de som en positiv utfordring, og bygget ble reist lengst mulig inn i skråningen. Hovedleiligheten har tre etasjer, annekset er lavere, og hagen ble formet rundt bygget. Området mellom veien og hovedinngangen ble hevet med en meter og vel så det. Slik slapp de synlig grunnmur og fikk minst mulig nivåforskjell mellom hus og hage. Fra bygget er det ut gang til hagen fra alle nivå, og den har tre gode terrasser.

- Da vi begynte å planlegge hagen, var vi opptatt av å lage en fin uteplass som var trivelig for alle generasjoner. I tillegg ville vi sikre at vi kan nyte hagen i høy alder. Derfor har annekset universell utforming, med universelt utformet hage utenfor, forteller Gunvor Nedrehagen.

- Vi ville ha en lettstelt hage, men med mangfold. Variasjon i plantevalget gjør det mulig å utforme en hage som er fin og byr på nye opplevelser året rundt, supplerer ektemannen.

Ufattelig innholdsrik
Paret nærmet seg pensjonsalder da hagen ble anlagt. Nå har Kjell Nedrehagen passert 80 år med god margin. Begge er utrolig aktive, noe de til dels forklarer med hagearbeid og et aktivt liv. Likevel snakker de altså om enkelt vedlikehold. Er det mulig?

Uterommet er preget av frodighet og mangfold, det er grønt og med noe som blomstrer året rundt. Fra kamelia og juleroser vinterstid, via tidlige vårløker til stauder, roser og senhøststauder. Høstfargene i hagen er fantastisk, og i tillegg kommer blomstrende busker og trær.

- Jeg har tenkt farger, form og avveksling i plantevalget, forteller Gunvor Nedrehagen. Og vi tenker: Det er enklere å si hva hagen ikke inneholder, enn å forsøke å beskrive alt som vokser her. I hagen er det ikke plen og ikke ugress, ellers finner vi det meste.

Hemmeligheten
Paret la vekt på grundig planlegging. De fylte en hel bok med skisser, ideer, ønsker og mål. Da papirutformingen var unnagjort, begynte grovarbeidet ute. De løftet terrenget, kjørte på ugressfri jord og formet gangstier. Så bygde de treplattinger og passet på å sette av plass til plantehull. Ikke en kvadratcentimeter av hagen er urørt. Arealet er enten beplantet eller bebygd. Det gir i seg selv lite luking.

- Hagen er så full, at det ikke er plass til ugress. Det lille som kommer opp napper vi vekk straks vi ser det. Hagearbeidet her består egentlig i å begrense tilveksten på buskene, forklarer fruen.

Krukkene trenger noe vanning, gjødsling og stell, men er enklere å holde enn store staudebed. Dessuten slipper de plenklipping, noe som ofte krever mye i en hage. I mange år gikk de på sneglejakt hver kveld, og plukket ca 40 - 50 snegler daglig. Nå er de mer sjelden, dessuten har de benyttet kakaoflis i bedene, og mener at det holder sneglene vekk.

- I bedene bruker jeg også treaske mot sneglene. Men det er gjødsel, så det skal en være forsiktige med, minner hun om.

Enkelt triks
Kjell Nedrehagen har sin egen nesten skjulte hemmelighet: For å effektivisere vanningen og gjøre hagen mer robust i tørre perioder, har han installert et meget sinnrikt vanningssystem. På huset og garasjen er det tre vannuttak. Fra disse har han lagt ut slynger med dryppslange og svetteslange.

- Jeg har en akademisk tilnærming til vanningen, sier mannen, som har jobbet i skolesystemet et helt liv.

- På to av uttakene er det syv slanger, det tredje har bare to. Det blir noen meter vanningshjelp. Men jeg tar inn alt om høsten. Fordi jeg vil ha alle slangene på riktig plass fra år til år, har jeg merket alle 16, fargekodet dem og tegnet dem inn på en plansje.

Hvis han vil kan han montere en timer på systemet. Foreløpig har paret nøyd seg med å vanne godt før de reiser vekk, så kan hagen klare seg uten dem i en uke og vel så det. Kniper det på, får han noen til å stikke innom og skru på litt vann.
- Betyr det at dere er fri til å reise, selv om hagen er såpass innholdsrik?

- Selvfølgelig, vi må jo på hytta på fjellet også. De smiler.