Norske hagevaner i sommerferien

Plantasjen har gjennomført en kartlegging av nordmenns hagevaner og holdninger til hagearbeid i sommerferien. Undersøkelsen er utført blant et representativt utvalg av 1191 nordmenn over 15 år.

Under følger en oppsummering av resultatene fra undersøkelsen, som er gjennomført av analysebyrået YouGov på oppdrag fra Plantasjen.

Ja vi elsker hagen vår
• Hele 65 prosent av alle nordmenn har hage hjemme, og hele 12 prosent har en hage nummer to på hytta eller feriestedet. Til sammenligning er det kun 31 prosent av den norske befolkningen som ikke har hage i det hele tatt.

• Basert på de siste folketallene fra SSB, som viser at det var over 4,8 millioner innbyggere i Norge, tilsvarer prosentandelen av nordmenn med hager hjemme over 3,77 millioner og nordmenn med hager på hytta eller feriestedet over 570.000.

• Nordmenn er også svært opptatt av at hagene deres ser fine ut på sommeren. Hele 72 prosent av dem som har hage sier at det er viktig eller svært viktig for dem at hagen deres ser fin ut på sommeren, mens kun 27 prosent ikke er spesielt opptatt av hvordan hagen deres ser ut.

• Begge kjønn er opptatt av at hagen ser bra ut, men det er kvinnene som leder an. Hele 76 prosent av kvinnene synes det er svært viktig eller viktig at hagen deres tar seg bra ut, mens mennene følger hakk i hæl med 68 prosent.

Gjengrodde hyttehager
• Når hyttefolket starter ferien, blir de oftest møtt av busker, kratt, mose og ugress. Over åtte av ti sier at de blir møtt av en ustelt feriehage når de ankommer hytta første gang på sommeren. Det betyr at 400.000 hytteeiere kan se frem til en feriestart preget av hardt arbeid i hagen.

• Undersøkelsen viser også at det er opplagt at menn trives bedre med hagearbeid enn kvinner. Mens hele 40 prosent av kvinnene synes det er slitsomt å starte ferien med en overgrodd hyttehage, er det kun 16 prosent av mennene som synes det samme.

• Selv om det er klart flest hyttehager som er overgrodd ved feriestart, går sommerferien også ut over hjemmehagen. Undersøkelsen viser at hagearbeid også bør prioriteres når man kommer hjem igjen fra ferien. Hele 76 prosent sier at de har opplevd at hagen er ustelt når de kommer hjem igjen fra ferie.

Flytter ut på sommerstid
• At nordmenn er opptatt av at hagen ser bra ut, er ikke spesielt rart. Norske hageeiere flytter ut på sommerstid. Hele 65 prosent av hageeierne tilbringer over tre timer i hagen en soldag på sommeren, mens over en av tre tilbringer mer enn fem timer i hagen og nesten ti prosent tilbringer over åtte timer i hagen.

• Selv om menn er flittigere hagearbeidere enn kvinner, er det kvinnene som er de ivrigste brukerne av hagen. Hele 39 prosent av kvinnene tilbringer over fem timer i hagen i løpet av en soldag på sommeren, mens kun 32 prosent av mennene gjør det samme.

Tidsbruk og investeringer
• At nordmenn er opptatt av at hagen ser bra ut, kommer også tydelig frem av arbeidsmengden de legger ned i hagen. I løpet av sommeren tar norske hageeiere frem gartneren i seg og bruker ukevis på hagearbeid. Nesten halvparten av hageeierne (47 prosent) bruker over en uke på hagearbeid hver sommer, mens nesten 7 av 10 bruker over fem dager. Dermed går store deler av sommerferien med til å jobbe i hagen, fremfor å nyte late dager i hengekøya.

• Hvert år bruker nordmenn tusenvis av kroner på utstyr til hagen. Hver tredje hageeier bruker over 3000 kroner på hagemøbler, belysning, planter, redskaper og andre ting til uterommet. 29 prosent bruker mellom 1000-3000 kroner på hagen hvert år, mens 26 prosent bruker under 1000 kroner. Ni prosent av oss bruker over 5000 kroner i året, mens en liten andel på 4 prosent virkelig satser på hageluksus med over 10.000 investerte hagekroner hvert år.

• Nordmenns hageinteresse gir seg også utslag i en enorm pågang på norske hagesentre. Undersøkelsen viser at hele 94 prosent av befolkningen besøker et hagesenter en eller flere ganger i løpet av sommeren. Halvparten av disse er innom hagesenteret over fire ganger i løpet av sommeren. Det er kun seks prosent av befolkningen som ikke er innom et hagesenter i løpet av sommeren.

Utemøbler viktigst
• Det er utemøbler som er det viktigste for nordmenn å ha i hagen. Over 8 av 10 rangerer utemøbler på første plass som viktigste element i uterommet. På en delt andre plass følger planter og grill, som over 6 av 10 rangerer som viktig i uterommet. På en noe overraskende fjerdeplass følger gressklipperen med 57 prosent, godt foran andre hageredskaper med 38 prosent og barneleker med 24 prosent.

Best i plenklipping
• For å kartlegge hvilke oppgaver nordmenn behersker best i hagen, ba vi dem rangere de vanligste hageoppgavene på en skala fra 1-10 ut fra egen kompetanse. Og det er plenklipping som nordmenn behersker aller best. Hele 72 prosent av de spurte rangerer plenklipping øverst når det gjelder egne ferdigheter. På andre plass følger vanning med 66 prosent, mens kantklipping følger på tredje plass med 54 prosent. Til tross for omfattende fokus på Iberia-sneglen de siste årene, er det fortsatt "mordersneglen" vi vet minst om hvordan vi skal bekjempe. Kun 26 prosent av de spurte sier at behersker bekjemping av snegler og andre innsekter i hagen.

Under følger hele listen over hvilke oppgaver nordmenn mener de behersker best i hagen:

1. Plenklipping: 72 prosent
2. Vanning: 66 prosent.
3. Kantklipping: 54 prosent.
4. Beplantning: 48 prosent.
5. Luking: 44 prosent.
6. Gjødsling: 42 prosent.
7. Beskjæring: 37 prosent.
8. Bekjemping av snegler/innsekter: 26 prosent.